Brezplačni spletni tečaji za učenje programiranja

Brezplačni tečaji za učenje spletnega programiranja
Skupnost

Čas, ki ga preživljate doma, lahko izkoristite za nadgradnjo obstoječega znanja ali pa strast do programiranja odkrijete popolnoma na novo.

Agiledrop ekipa je pripravila seznam spletnih strani, videov, mobilnih aplikacij in Youtube kanalov, s pomočjo katerih lahko znanje programiranja osvojite ali nadgradite. 

Spletne strani

https://www.w3schools.com/
Če vas je učenje spletnega razvoja kadarkoli zamikalo, ste se z W3schools že srečali. Spoznate se lahko tako z osnovami front-ena kot back-enda.

https://www.codecademy.com/
Primerno tudi za popolne začetnike. Osnovno učenje je brezplačno, določene funkcionalnosti so na voljo proti plačilu, vendar nabor brezplačnih storitev čisto zadošča.

https://www.freecodecamp.org/learn/
Na voljo imate več kot 5000 tutorialov. Učite se lahko osnov front-enda, spoznate različne knjižnice in to popolnoma brezplačno. Izzivi, ki vam bodo gotovo vzeli kar nekaj ur.

https://javascript30.com/
Če želite nadgraditi osnovno znanje JavaScripta po principu 30 dni - 30 izzivov, začnite tukaj.

https://www.php-tecaj.si/
Za vse, ki bi se radi spoznali s PHP programskim jezikom; avtorja spletnega tečaja sta Slovenca.

Video

Ko se naveličate brati, začnite gledati in poslušati :)

https://dev.tube/

Predstavljajte si Youtube, le da so video namenjeni različnim temam, ki so povezane z razvojem, pripravljajo pa jih razvijalci. Hitro se vam lahko zgodi, da boste za več ur obviseli na spletu, kar pa v teh časih sploh ni napačno!

Nabor najljubših videov za čas, ki ga preživljamo doma, je pripravila Kristina, front-end razvijalka pri Agiledropu:

CSS tricks

Video podaljšek spletne strani http://css-tricks.com

Dev tips

Kanal trenutno malo počiva, vendar ima ogromno zanimivih vsebin na temo spletnega razvoja.

Fun fun function

Za vse, ki vas zanima JavaScript.

Dylan Israel

Front-end (JavaScript in priljubljene knjižnice), z rednimi dnevnimi objavami.

Paul Lewis

Odlične informacije iz prve roke - razvijalec, ki dela na Googlu.

Swizec Teller

Slovenec, ki živi čez lužo (San Francisco). Dela predvsem z Reactom in D3,  ob nedeljah zvečer po našemu času ima na svojem kanalu live coding. Vedno kaj zanimivega, pravi Kristina :) 

Traversy Media

Z milijonom naročnikov so gotovo neke vrste avtoriteta na tem področju. Njihovi video obsegajo različne tehnologije (od HMTL-ja do PHP-ja) in so primerni za začetnike ter take, ki že imate nekaj osnovnega znanja, ga pa boste nadgradili. 

Mobilne aplikacije

Enki

Učenje in nadgrajevanje programirjanja on-the-go po principih dnevnih “workoutov”. Točno to, kar potrebujete zdaj, ko ste doma.

App store
Google Play
 

Grasshopper

Brezplačna aplikacija, primerna za popolne začetnike, ki jih zanima JavaScript. Aplikacija je nastala v okviru Googlovih produktov.

App store
Google Play

Mimo

Prav tako usmerjena na front-end in primerna za začetnike; z nekaj minutami na dan se lahko odlično spoznate z osnovami spletnega razvoja, znanje pa potem dodatno nadgradite na kateri izmed spletnih strani, ki ste jih spoznali zgoraj.

App store
Google play

Nikar ne pozabite na stackowerflow.com, največjo in najbolj priljubljeno spletno skupnost razvijalcev, s katero se boste v vaši razvijalski karieri še velikokrat srečali :)