Ekipni duh v času korone

ekipna povezanost v času korone
Podjetje

Občasno delo od doma nam ni tuje, saj je to tudi ena izmed ugodnosti, ki jo ponujamo vsem zaposlenim. Res pa je, da še nikoli prej nismo bili v situaciji, kjer bi vse 4 pisarne in vseh 60+ zaposlenih hkrati delalo doma. In tudi v našem primeru je, tako kot pri mnogih drugih, nova situacija nastopila čez noč. Da bo delo nemoteno teklo dalje, je bila hitra prilagoditev tudi edina rešitev :)

Delo na daljavo nam je že v osnovi blizu, saj se naši naročniki nahajajo na vseh celinah, tako da so videoklici in druge spletne platforme za učinkovito komunikacijo, kot je Slack, tako ali drugače že del našega vsakdana. Ker pa nas zaznamuje izrazit ekipni duh, je prav gotovo ključnega pomena to, da ohranimo timsko povezanost in načelo “vsi za enega, eden za vse” tudi zdaj, ko smo sicer skupaj - a narazen. 

Na to, da daleč od oči pomeni daleč od srca, pač ne pristajamo in zaenkrat nam odlično uspeva!

Ko prideš v pisarno, pozdravi!

Če to ne gre v živo, pa po Slacku, ki ga tudi sicer uporabljamo; ko pričneš z delom, pozdravi sodelavce. Tako vemo, da si v službi in se lahko obrnemo nate, če te potrebujemo.

Kavo pijemo on-line

Prvo jutranjo kavo spijemo ob 9. uri, namesto v pisarniški kuhinji se seveda dobimo na Google Hangouts. Dobra plat tega je, da se skupaj družimo kofetkarji iz vseh 4 pisarn, kar je v normalnih okoliščinah prej izjema kot pravilo. Ta teden smo jutranjemu terminu dodali še kofetkanje po kosilu; sproščen klepet je vedno dobrodošla popestritev vsakdana.

korona virtualna kava

Weekly in daily nekoliko drugače

Redni tedenski sestanek, ki mu pravimo weekly in je na sporedu ob ponedeljkih, je primarno namenjen razvijalcem, vendar se ga zdaj udeležujemo vsi in tako lažje ostajamo na tekočem. Na področjih, kjer je to nujno, smo vpeljali tudi dnevne sestanke - dailye. Komaj ko celotna ekipa dela od doma namreč ugotoviš, koliko stvari se v pisarni zmeniš čisto mimogrede.

Sproščena druženja izven pisarne

Veliko stavimo na medsebojno povezanost in povezovanje v sproščenem okolju, torej izven druženje pisarne. V ta namen redno organiziramo skupna kosila (AgileFood) in športna druženja (AgileSport), ki pa so glede na trenutno stanje seveda odpovedana (vključno z našim teambuildingom, ki je bil planiran za 28. marec). A ni hudič, da ne bomo našli kakšne on-line rešitve za občasno popestritev popoldnevov.

Vse se da, če se hoče - in saj veste: kjer je volja, tam je pot. Čeprav se je večina hitro privadila na drugačen način dela, ki nekaterim celo bolj ustreza - delo od doma nenazadnje tudi pomeni, da odpade vožnja delo in z njo povezane prometne konice, za mnoge tudi lažja in boljša samoorganizacija časa ter še bolj mirno delovno okolje - se vsaj po prvih pogovorih vsi skupaj zelo veselimo ponovnega snidenja v živo. 

In navkljub izredni situaciji so se nam na začetku prejšnjega tedna pridružili trije novi razvijalci, ki že aktivno delata na uvajalnem projektu. A ni to fantastično?