Druplicon.org: Zabaven in poučen način za odkrivanje Drupala

Drupal

Naši razvijalci v veliki večini delajo s sistemom Drupal - gre za odprtokodni sistem za upravljanje vsebin (ang. content management system - CMS) oz. po mnenju nekaterih celo ogrodje za upravljanje vsebin (ang. content management framework - CMF)

Če vas zanima več o zgodovini Drupala, posebno o nastanku njegovega imena, in pa, kaj to ime sploh pomeni, si preberite našo objavo o zgodovini Druplicona, simbola Drupala. Zelo na kratko: “drupal” je nizozemska beseda, ki pomeni “kaplja”. Temu primerno je tudi simbol Drupala, tako kot vse njegove variacije, v obliki kaplje. Njegovo ime pa je domiselna skovanka besed “drupal” in “icon”, v pomenu “ikona”, iz česar dobimo - Druplicon.

Kot smo izpostavili v zgoraj navedeni objavi, se je Drupalov logotip v 18 letih od njegovega začetka kar pogosto spreminjal. Danes njegovo osnovno verzijo poznajo vsi člani Drupalove zelo aktivne skupnosti. Vendar pa, morda prav zaradi taiste aktivne skupnosti, obstajajo številne variacije Druplicona, namenjene novim izdajam in dogodkom, ali pa različnim regijam oz. manjšim skupnostim znotraj glavne skupnosti.

Nabor izpeljank Druplicona je tako velik, da večina članov skupnosti niti približno ne pozna vseh. Dodaten razlog za to je tudi dejstvo, da do pred nedavnim še ni bilo enotnega spletnega mesta, ki bi ponujalo pregled nad razvojem Druplicona in njegovimi različnimi verzijami. 

 

Drupal 8 logo

Verzija Delta Druplicona iz leta 2013

 

Uradna zgodba nastanka

Uradno je bila to glavna pobuda za nastanek spletnega mesta druplicon.org. Vesno, našo Drupal razvijalko, je navdušilo veliko število različnih Drupliconov, in tako je dobila idejo za spletno mesto, ki bi na enem mestu prikazovalo vse obstoječe Druplicone.

Ker je želela Druplicon približati skupnosti, je nabrala vse njegove različne verzije in ustvarila spletno stran, kjer gostje lahko na zabaven in interaktiven način odkrivajo ter se izobražujejo o številnih izpeljankah Drupalovega logotipa

 

... In pa neuradna

No ja, zgodba za nastankom spletnega mesta druplicon.org, ki je opisana v zgornjem odstavku, ni ravno napačna. Vendar pa se za nastankom druplicon.org skriva še več; Vesna nam je razkrila celotno zgodbo, ki je še mnogo bolj zanimiva.

Na dogodku Drupal Developer Days leta 2016 v Milanu je opazila nekoga, ki je nosil majico z Drupliconom, ki je močno spominjal na stil Joana Mirója, enega izmed Vesninih najljubših slikarjev. Ni povsem prepričana, zdi pa se ji, da je šlo za majico z nekega Drupal dogodka v Barceloni (Miró je bil katalonski slikar, kipar in lončar, rojen v Barceloni v Španiji, torej je povezava povsem na mestu). 

Seveda pa, kot vsi vemo, ni ravno mačji kašelj enostavno pristopiti do nekega neznanca in načeti pogovor. Tako je povsem razumljivo, da ni pristopila do njega in ga povprašala po njegovi majici - še bolj razumljivo pa je to, da je odločitev takoj obžalovala!

V upanju, da bi našla izgubljeni Druplicon, je temeljito prečesala Googlov iskalnik - vendar, žal, njeno iskanje ni obrodilo sadov. Tako se je odločila, da bo na enem mestu zbrala vse Druplicone, ki jih je uspela najti, s skritim motivom, da bi sčasoma našla tudi tega

 

Igra iskanja parov

Obiskovalci spletnega mesto druplicon.org lahko tako na enostaven način raziskujejo obstoječe Druplicone. Iščejo lahko po različnih kategorijah, pridobijo dodatne informacije o posameznih ikonah, jasno vidijo, katere so najnovejše, in z njimi celo igrajo interaktivno igro iskanja parov

Glede na obilico različnih Drupliconov igra ni ravno enostavna, tudi ob izbiri najnižje težavnostne stopnje. Redno igranje pa bo prav gotovo izboljšalo vaše znanje obstoječih Drupliconov oz. vam dalo zagon, da jih boste še z večjim veseljem naprej odkrivali.

Ker je namen igre tako izobraževati kot zabavati, si igralcu pomaga zapomniti, s katerim Drupal dogodkom ali vidikom širše skupnosti je določena ikona povezana. Ko odkriješ dva ujemajoča se para, dobiš podatek o tem, za kateri dogodek ali temo je bila ikona uporabljena, zraven pa še povezavo do spletne strani dogodka ali skupnosti na uradni strani Drupala.

Če vam bo kdaj dolgčas med dolgo vožnjo v avtobusu ali neskončim čakanjem v vrsti, lahko preizkusite in izpilite vaše znanje Drupliconov - igro je namreč moč igrati tudi na mobilnih telefonih; res pa je, da je zaradi majhne velikosti ekrana težavnostna stopnja še malo višja. 

 

Druplicon.org memory game screenshot

Primer igre iskanja parov na druplicon.org
 

Pri Drupalu gre za vključenost in sodelovanje

Drupalova skupnost velik pomen pripisuje vključenosti in prispevanju. Različni člani skupnosti skupaj delajo na modulih (Drupal tako imenuje vtičnike oz. ang plugine) in prispevajo na takšen ali drugačen način. 

Temu primerno je tudi druplicon.org spletno mesto, kamor lahko vsi prispevajo in dodajo še nezabeležene Druplicone. Torej, če se kdo izmed naših bralcev zanima za Drupal, ali pa celo dela z njim in se udeležuje dogodkov, potem gotovo pozna kakšne Druplicone, ki jih mi še nismo odkrili - še posebno, če gre za izmuzljivi Druplicon v stilu Mirója!

 

Moč Drupal skupnosti

Druplicon.org je torej skupinsko delo v pravem pomenu besede. Zvesto vseobsegajočemu duhu Drupala je to spletno mesto, h kateremu lahko vsakdo prispeva in se tako poveže z drugimi člani Drupal skupnosti, ne glede na to, od kje prihajajo. 

Tudi samo spletno mesto je zgrajeno v Drupalu; naredili so ga naši novopečeni razvijalci kot del njihovega uvajalnega projekta (če vas zanima več o našem programu mentorstva in uvajanja, ali pa se želite naučiti več o Drupalu in vas zanimajo naši Drupal tečaji, lahko vse informacije dobite tukaj). 

Tako so pridobili neposredne praktične izkušnje z obema glavnima aspektoma Drupala: kodo in prispevanju k skupnosti. Druplicon.org je torej spletno mesto, ki zares priča o tem, kako močna in zagnana skupnost lahko veliko doseže skozi sodelovanje in medsebojno podporo. Obe vrednoti tudi pri Agiledropu zelo spodbujamo in poskušamo okoli njiju bazirati našo kulturo dela. 

 

Poziv k sodelovanju

Druplicon.org služi kot odlična izhodiščna točka za vse tiste, ki vas zanimajo CMS-ji in odprta koda, pa mogoče še niste najbolj seznanjeni prav z Drupalom. Prav tako pa je spletno mesto zabavno in poučno tudi za tiste, ki Drupal že poznajo, pa bi se radi bolj vključili v svetovno Drupal skupnost.

Pridružite se nam v iskanju izgubljenega Druplicona in se pozabavajte z raziskovanjem njegovih različnih verzij. Skupaj lahko Drupal približamo skupnosti slovenskih razvijalcev!

 

Joan Miró - Zephyr bird

Slika Zephyr Bird Joana Mirója