7 zanimivih dejstev o Drupalu

Drupal fun facts
Skupnost Drupal

V Sloveniji je na 4. mestu po priljubljenosti med CMS-ji (vir) za urejanje spletnih strani in vsi, ki ste navdušeni nad odprtokodnimi tehnologijami, ste zanj že slišali in ga morda tudi uporabljali pri svojem delu. 

Ker Agiledrop združuje Drupal navdušence in strokovnjake, smo se odločili, da tokrat z vami podelimo nekaj zabavnih dejstev o zgodovini in nastanku Drupala, ki bo prihodnje leto obeležil že 20. let od prve izdaje!

Ali ste vedeli, da …

 … je Drupal po priljubljenosti med CMS-ji na 3. mestu, takoj za WordPressom in Joomlo? Drupal poganja več kot milijon spletnih strani na globalni ravni in beleži prav toliko registriranih uporabnikov, ki vsak dan aktivno prispevajo k soustvarjanju odprtokodnega sistema.

… Drupal na začetku ni bil razvit z namenom, da bo postal odprtokodni CMS za urejanje spletnih strani; Dries Buytaert ga je razvil kot platformo za interno komunikacijo na fakulteti, ki jo je obiskoval. A usoda je očitno imela drugačne namene - in še dobro, da je bilo tako!

… Poimenovanje Drupala je posledica tipkarske napake. Ko je Dries preverjal razpoložljivost domene dorp, ki v nizozemskem jeziku pomeni vas (kot majhna skupnost, ki se je razvila na fakulteti) se je pri tem zatipkal z drop. Ko drop, kapljico, prevedemo v nizozemski jezik, dobimo druppel. In od tukaj ni več veliko do Drupala. Zdaj tudi veste, zakaj se kapljica pogosto pojavlja v logotipih različnih podjetij, ki so povezana z Drupalom

Kapljica, ki je prepoznaven znak Drupal skupnosti, ima tudi svoje ime - Druplicon in pestro zgodovino sprememb; za koncept oblike, ki jo poznamo danes, je najbolj zaslužen Kristjan Jansen - “Kika”, ki je Drupliconu odtisnil prepoznavne oči v obliki kapljic in simbola za neskončnost. 

Druplicon logo

... Ker je Druplicon postal reprezentativen del Drupal skupnosti, ima seveda nešteto variacij, ki so povezane z različnimi konferencami, lokalnimi dogodki in meetupi. Nabor različnih Drupliconov si lahko pogledate na spletni strani druplicon.org, ki nastala po zaslugi Vesne, razvijalke, ki je bila zaposlena v Agiledropu. Preizkusite pa se lahko tudi v enostavni igri iskanja ujemajočih se Drupliconov. Če vas zanima še kaj več o Drupliconu, si lahko preberete v našem starejšem blog zapisu.

… junija 2020 je izšla najnovejša verzija Drupala, Drupal 9, ki prinaša visoko zmogljive nove funkcionalnosti in izboljšano uporabniško izkušnjo. Kot je ob tem povedal Dries, je “eden od glavnih razlogov za Drupalov uspeh to, da smo se vedno zavzemali za velike, v prihodnost usmerjene spremembe. Posledično je danes Drupal ena izmed redkih CMS platform, ki so po dvajsetih letih še vedno relevantne.”

… Drupal danes uporabljajo številna globalno znana uspešna podjetja in organizacije, med drugim tudi Unesco, Tesla, Nasa, Unicef; Drupal uporabljajo jo tudi nekatere medijske družbe, kot so BBC, NBC in MTV UK, če izpostavimo samo nekatere. A verjetno je prav zaradi tega jasno, da je zaradi fleksibilnosti in skalabilnosti kot CMS primeren za različne projekte in spletne strani, ki se (sčasoma) nadgrajujejo in rastejo.

Agiledrop združuje Drupal navdušence

Agiledrop združuje več kot 60 navdušencev nad Drupalom, kar pa seveda ne pomeni, da se na projektih ne spogledujemo tudi z drugimi tehnologijami in CMS-ji, kot je recimo WordPress. Vseeno pa bi lagali, če bi rekli, da globoko v našem bistvu nismo zapisani Drupalu, ki predstavlja velik del naših projektov; ob tem tudi organiziramo tudi brezplačne Drupal tečaje, na katerih lahko vsak posameznik razširi svoje znanje programiranja. Tistim, ki se najbolje izkažejo, pa ponudimo tudi možnost redne zaposlitve :)

 

Josip R. Drupal tečaj

Z brezplačnimi Drupal tečaji začnemo ponovno jeseni, več o njih si lahko preberete tukaj.