Uporabni tečaji za učenje spletnega razvoja

Man helping woman with work on computer
Drupal

Pri Agiledropu sta med našimi ključnimi vrednotami učenje in osebnostna rast. Temu primerno spodbujamo in omogočamo osvajanje novih znanj in tehnologij pri vseh zaposlenih, poleg tega pa smo zelo aktivni v slovenski razvijalski skupnosti, kjer širimo znanje preko različnih meetupov in seveda naših brezplačnih Drupal tečajev.

Še vedno pa se dobro spominjamo, kako nam je bilo kot začetnikom in kako težko je včasih začeti. Že čisto prvi korak - izbrati najprimernejše učno sredstvo ali gradivo - je lahko zelo problematičen in čistim začetnikom povzroča veliko preglavic.

Tako smo se odločili, da vam olajšamo vsaj ta prvi korak in naberemo nekaj najbolj uporabnih tečajev ter drugih virov za učenje spletnega razvoja. Med naštetimi tečaji se najde nekaj za vsakega; tako za začetnike brez kakršnihkoli izkušenj kot tudi za tiste že bolj izkušene, ki jih zanima kakšna nova, specifična tehnologija.

 

SmartNinja tečaji

smartninja.si

SmartNinja je verjetno najbolj znan ponudnik programerskih tečajev v Sloveniji. Kot je razvidno z njihove spletne strani, nudijo različno usmerjene tečaje, od tečaja namenjenega predvsem začetnikom do bolj specifičnih tečajev, kot je npr. JavaScript tečaj. 

Tečaji se izvajajo na fizični lokaciji ter so plačljivi. Vendar pa so cene, v kolikor se dovolj zgodaj prijaviš, zelo ugodne in je tako tudi izkupiček zelo dober. Potek na lokaciji pa omogoča lažje učenje in hitrejše napredovanje, saj bodo za razliko od cenejših ali brezplačnih spletnih tečajev tukaj na voljo tako mentor kot tudi ostali udeleženci.

 

Udemy

udemy.com

Udemy je spletna platforma, ki svojim uporabnikom nudi raznovrstne spletne tečaje - od npr. kuharskih tečajev, tečajev risanja, itd., pa vse do za ta prispevek relevantnih tečajev programiranja oz. spletnega razvoja. 

Na voljo je ogromno različnih jezikov in tehnologij (spletno mesto ima tudi zelo uporabniku prijazno navigacijo), tečaji pa se opravljajo prek spleta v obliki video predavanj in drugih materialov. Glede na možen izkupiček pa so tečaji praktično zastonj - za dostop do vseh učnih materialov posameznega tečaja je potrebno plačati zgolj začetno simbolično vsoto. 

 

Codecademy

codecademy.com 

Platforma Codecademy je namenjena izključno tečajem kodiranja. Uporabnika pritegnejo že samo z enostavnim, a privlačnim nagovorom v naslovu svojega spletnega mesta: 

 

Codecademy meta title & description on search engine results page

 

Kot je razvidno že iz zgornjega posnetka zaslona, ponujajo svoje spletne tečaje povsem brezplačno - seveda pa lahko uporabniki nadgradijo svoj račun in tako dostopajo do še večjega števila uporabnih učnih pripomočkov. 

Poleg tega že ob prvem obisku strani obiskovalcu poskušajo čim bolj olajšati vstop v svet spletnega razvoja in ga usmeriti v bolj specifično panogo. Tako je platforma primerna za vse, tako za začetnike kot za bolj izkušene razvijalce, ki jih zanima še kakšna nova tehnologija. 

 

W3Schools

w3schools.com 

W3Schools je zelo dostopen in uporabniku prijazen vir za tečaje vseh osnovnih temeljev spleta: HTML-ja, CSS-a ter JavaScripta. Tako kot pri Udemy in Codecademy tudi W3schools tečaji potekajo preko spleta in so brezplačni. 

Poleg osnovnih jezikov pa W3Schools ponuja tudi bolj specifične tečaje, npr. tečaje določenih JavaScript knjižnic ali ogrodij. Tečaji potekajo v obliki besedilnih poglavij, ki jih spremljajo tudi praktični primeri rabe. Ti primeri so zasnovani tako, da omogočajo, da vsako stvar sam preizkusiš, in tako mnogo hitreje napreduješ. 

 

Drupal tečaji

Noben od do zdaj omenjenih tečajev pa ni posebej posvečen Drupalu, tehnologiji, s katero pri Agiledropu najpogosteje delamo, in temu primerno tudi redno sami organiziramo že omenjene Drupal tečaje.

Če te zanima prav Drupal, vendar nimaš časa, da bi se udeležil našega tečaja, ali pa ti je preprosto ljubši lasten tempo učenja, je na voljo kar nekaj kvalitetnih brezplačnih spletnih virov za učenje Drupala. 

 

Acquia video tečaji

youtube.com/user/AcquiaTV 

Acquia je najpomembnejše podjetje in gonilna sila v Drupal skupnosti. Njihov YouTube kanal je poln brezplačnih video tečajev, ki pokrivajo različne aspekte Drupala: od postavitve strani, temiranja in razvijanja modulov, pa vse do bolj specifičnih ter aktualnih tematik, kot je npr. “decoupled” Drupal (pristop, kjer se poljuben frontend loči od Drupalovega backenda). 

 

Drupalize.Me

https://drupalize.me 

Dodaten vir za učenje Drupala, namenjen predvsem učencem in zasnovan temu primerno, je spletna platforma Drupalize.Me. Tukaj za dostop do učnih materialov plačaš mesečno članarino, ki je za posameznega uporabnika izjemno ugodna, nudijo pa tudi dodaten popust za študente. Poleg tega imajo na voljo veliko bolj osnovnih učnih materialov, ki pa so brezplačni.

 

Zaključek

Upamo, da smo vam s tem prispevkom pomagali, da boste lažje začeli svojo pot v spletnem razvoju, ali pa vas navdušili za osvojitev kakšne nove tehnologije.

Seveda obstaja ogromno drugih uporabnih programerskih ter razvijalskih tečajev; odločili smo se, da se osredotočimo na tiste, ki so jih izpostavili naši razvijalci, in takšne, s katerimi si tudi sami pomagamo pri uvajalnih projektih (dober primer je Drupalize.Me). 

Če bi se radi bolje spoznali z Drupalom, ste lepo vabljeni, da se udeležite kakšnega našega tečaja. Če pa se s spletnim razvojem že ukvarjate in vas zanima delo v super ekipi s številnimi ugodnostmi, pa si oglejte naša prosta delovna mesta in se prijavite.

Želimo vam uspešno kodiranje!

 

Post-it notes with "Good luck!" written on them on a computer keyboard