Kako vstaviti zemljevid v Drupal 8

zemljevid
Drupal

Zahvaljujoč napredkom v tehnološki industriji so stvari, ki so bile nekoč težke, zdaj neverjetno enostavne. Eden od teh je iskanje naslovov. Za spletno podjetje je lahko ključnega pomena, da je fizični naslov zlahka viden uporabnikom. Ni boljšega načina, da svoj naslov prikažemo v digitalnih zemljevidih, kot je Google Maps - največja in najbolj razširjena programska oprema za spletni zemljevid na svetu. V tej objavi si bomo ogledali različne načine dodajanja zemljevidov na spletno mesto Drupal in kako jih lahko uporabite za boljše udobje obiskovalcev vašega spletnega mesta.

 
Vključevanje Google zemljevidov

Kot za vse ostalo, seveda v Drupalu obstaja tudi modul za dodajanje Google Zemljevidov na spletno stran. Modul se imenuje Simple Google Maps. Kot že ime pove, modul naredi postopek vstavitve Google zemljevidov na vašo spletno stran preprost. Poglejmo si kako.

Najprej prenesite modul, ga namestite in omogočite na svojem spletnem mestu.

 

 

Modul uporablja polja za vstavitev Google Zemljevidov. Najprej ustvarimo polje. Ustvarili bomo polje za vrsto vsebine “članek”, vendar lahko to storite za katero koli vrsto vsebine, v katero želite vključiti Googlove zemljevide.
Pojdite na Admin -> Structure -> Content types -> Articles -> Manage Fields.

 

 

Kliknite Add field.

 

 

Tukaj na spustnem meniju izberite Text (plain) in ga označite.

 

 

Zdaj pojdite na zavihek Manage Display tab v razdelku Manage Fields in za polje Google zemljevida, ki smo ga ustvarili, izberite obliko kot Google zemljevid iz enega naslova ene vrstice (Google Map from single one line address) namesto navadnega besedila.

 

 

Tu lahko nastavite tudi velikost zemljevida in različne nastavitve. Na desni strani kliknite ikono zobnika in zavihek se bo razširil na nadaljnje nastavitve. Zdaj kliknite ikono zobnika in videli boste vse nastavitve, ki jih lahko spremenite za svojem zemljevidu, na primer velikost itd. Nastavimo velikost na 500x500. Naredite še kakšne druge željene spremembe in shranite.

 

 

Upoštevajte, da morate za uporabo statičnih zemljevidov od Googla pridobiti API ključ, kar lahko storite tako, da obiščete https://developers.google.com/maps/documentation/maps-static/intro. Pomaknite se naprej do polja, ki smo ga prej ustvarili in vpišete naslov, ki ga želite na zemljevidu.

Zdaj ustvarite nov članek, ki bo preizkusil vstavitev Google zemljevida. Pojdite na Content -> Add content -> Article. Pomaknite se navzdol na polje, ki smo ga ustvarili prej, in vnesite naslov, za katerega želite, da ga zemljevid prikaže.

 

 

Sedaj, ko greste na članek, ki ste ga ustvarili, vidite, da je zemljevid vanj že vnešen.

 

 

Ta metoda odpravlja potrebo po kopiranju in lepljenju iFrame kode za vsako posamezno vozlišče in naslov posebej, tako dolgoročno olajša delo.

 

Modul Geolocation Field

Eden od najbolj znanih modulov, ko gre za preslikavo rešitev na Drupalu, je Geolocation Field modul. Na voljo je na Drupal 7 in Drupal 8, ponaša se z veliko funkcijami, kot so iskanje naslovov po imenu ali širini in dolžini. Oglejmo si, kako deluje na Drupalu 8.

Modul geolokacijskega polja vam omogoča, da ustvarite polja in jih dodate v vrste vsebine, s katerimi želite povezati naslove. Dodamo geolokacijsko polje v našo vrsto vsebine članka. Pomaknite se do Structure -> Content types -> Article -> Manage fields -> Add fields in pod ‘re-use existing fields’ spustnim menijem izberite geolocation_demo_single za eno lokacijo ali geolocation_demo_multiple za več. Za najpreprostejši scenarij bomo izbrali eno samo.

V privzetih nastavitvah boste opazili, da modul vzame vrednosti višine in širine kot privzete vrednosti, česar pa ne želimo. Želimo dovoliti uporabniku, da vnese naslov ali izbere lokacijo z zemljevida, ki se nato samodejno pretvori v višino in širino. Dobra stvar je, da ta modul že ima to funkcionalnost. Preprosto pojdite na ‘manage form display’ v konfiguraciji vrste vsebine in izberite ‘Geolocation Google Maps API’.

 

 

Za to boste seveda morali konfigurirati API za Google zemljevid. Ko izberete to možnost, dobite tudi možnosti za spreminjanje različnih nastavitev zaslona za zemljevid.

 

 

In to je osnoven način dodajanja lokacij za zemljevide preko geolokacijskega modula.

 

Zaključek

Oba modula, ki smo ju spoznali v tej objavi, sta zelo priljubljena in lahko dostopna, če iščete rešitve za dodajanje zemljevidov na vašem spletnem mestu Drupal. Vendar niso edini moduli, več modulov je prenesenih na Drupal 8, kot na primer ‘leaflets’. Ti moduli vam omogočajo, da se še bolj poglobite v zemljevide in ustvarite boljše rešitve, kot je na primer prikazovanje več lokacij na enem zemljevidu. 
 

 

Če bi se želeli naučiti vstavljati še kompleksnejše rešitve pri vstavljanju zemljevidov, vas vabimo, da se prijavite na enega izmed prostih delovnih mest - z veseljem vas naučimo.