Zgodovina Druplicona, slavnega simbola Drupala

Ali vsi poznate zanimivo zgodbo, kako je Drupal sploh nastal?


Dries Buytaert in Hans Snijder sta bila študenta Univerze v Antwerpu leta 2000. Takrat je bil širokopasovni internet luksuz, zato sta Dries in Hans zgradila brezžični most med študentskimi domovi, da bi lahko z osmimi študenti delila Hansovo ADSL-ovo modem povezavo. Dries je ustvaril spletni forum, kjer so med seboj delili novičke kot so kje bodo jedli, se dobili itn. Ta software je bil nekaj časa še brez imena, dokler ni Dries diplomiral in se odselil iz študentskega doma. Ker je želel ostati v stiku s svojimi sošolci, je moral na splet. 

Dries si je za software zamislil ime Dorp, po nizozemsko “vas”, kar se mu je dopadlo. Ko pa je iskal domeno Dorp.org, se je zatipkal in napisal Drop.org. Novo ime mu je bilo še bolj všeč, zato je ime ostalo. Leta 2001 se je Dries odločil, da bo objavil software, ki stoji za Drop.org, ki ga je poimenoval Drupal, ker se tako v angleščini napiše izgovorjava nizozemske besede “kaplja”.

Ko je bil Drupal razvit, je potreboval še logo, ki pa naj bi, seveda, vseboval kapljo, da se ohrani tema, ki je inspirirala samo ime. 

V današnjem članku bomo videli, kako se je Druplicon spreminjal skozi leta.  

 

Maj 2000

Prva objava drupal.org loga v Jeroen temi. Logo je skreiral Driesov nečak, s katerim si je delil študenstski dom, Jeroen Bensch. Jeroen je uporabil Gimp ter detajle narisal točko za točko.

logo may 2000

 

Sep 2000

Drop.org logo v temi Marvin. Dries je objavo komentiral: “Nadgradil in preimenoval svoji dve temi: odstranil sem nepotrebne komponente in poizkusil delati v smeri enostavnosti”

logo sep 2000

 

Mar 2001

Na začetku leta je izšel Drupal 1.0.0. Kaplja v 3D verziji je najverjetneje ustvarjena s strani Stevena Wittensa pod psevdonimom UnCodeD, ki logo objavi v marcu. Po objavi tega loga, izzide še Drupal 2.0.0.

mar 2001

 

Sep 2001

Prvo videnje Druplicona in Drupal CVS-a v temi Marvin, ki ima nadgrajeno tipografijo. Ideja Kristjana Jansena pod psevdonimom Kika je bila, da dve kaplji združi v simbol neskončnosti. Ko je ta simbol vstavil v kapljo, sta kaplji spominjali na oči. UnCodeD je logo dokončal, ta je na koncu imel “neskončne” oči, okrogel nos in hudoben nasmešek. 

logo sep 2001

 

Nov 2001

Še ena verzija Druplicona je bila dodana v temi Trillian. 

nov 2001

 

Dec 2001

Prva objava simbola v “misc/druplicon.png”. Ta mesec je bil drupal.org ločen od drop.org, nekaj vsebin prestavljenih in začelo se je sodelovanje med razvijalci na portalu. 

logo dec 2001

 

Jun 2002

Drop.org logo je bil odstranjen iz tem in zamenjan z logom Drupala. To je bila točka, kjer je Drupal končno dobil svoje življenje. Druplicon je dobil nekaj zadnjih popravkov, ki jih je naredil UnConeD, oblika pa je ostala enaka. 

logo jun 2002

 

Jun 2003

To leto je bil izdan Drupal 4.1.0. Začinili so logo iz Marvinove in UnConeD teme, oba je nadgradil Kristjan Jansen. Kasneje tega leta sta izšla še verziji Drupala 4.2.0. in 4.3.0. 

jun 2003 1

jun 2003 2

 

Jun 2004

Izdan je Drupal 4.4.0, malo kasneje pa še 4.5.0. Michael Angeles pod psevnonimom jibbajabba, zelo znan oblikovalec uporabniške izkušnje, je skreiral številne dizajne za Drupal majice za LinuxTag konference. 

Majica

t shirt

Logo

3D Druplicon, kot ga poznamo danes, je skreiral UnConeD.

logo jun 2004

 

Maj 2005

Izšel je Drupal 4.6.0. Logo z kristalnim izgledom, ki je temljil na 2D tehniki. 

may 2005 logo

 

Dec 2007

Izšel je Drupal 5.0. 3D verzijo Druplicona je kkaefer objavil v temah Drupal jedra. Nadgradil je Bluemarine, Chameleon in Marvin teme z obstoječo verzijo Drupal ikone.

logo dec 2007

 

Avg 2008

Izšel je Drupal 6.0. Mark Boulton je oblikoval Drupalov besedni znak, ki je del Drupal.org preoblikovanja loga. Zadnja verzija:

logo svg 2008

 

In za konec še Drupalova loga, ki sta trenutno v uporabi. 

Drupal

drupal logo 2017

Drupal 8

drupal 8 logo

 

Če želite postati del Drupal skupnosti in z nami pustiti pečat v njej, se prijavite na obstoječa prosta delovna mesta