Kako poteka dan Agiledrop razvijalca?

Kako poteka dan Agiledrop razvijalca? image

Objavil/-a Lena v Podjetje

27. jan. 2020

Zunanji opazovalec bi hitro sklenil, da je dan enak dnevu; razvijalec pride v službo, se usede pred računalnik, oddela svoje in gre domov - včasih je to malo prej, drugič malo kasneje, ampak v osnovi je to to. Oh, kje pa! Na srečo se zunanji opazovalec moti, dnevi in tedni pri nas so veliko bolj razgibani in pestri.

V pisarno pridemo med 8. in 10. uro zjutraj

Sodelavci in sodelavke, ki spadajo med zgodnje jutranje ptičke, začnejo v pisarno prihajati ob 8. uri zjutraj, kjer si v kuhinji postrežejo s kavo ali čajem. Tisti, ki se želijo izogniti prometni konici (beri: radi zjutraj malo dlje spijo), se v pisarni zglasijo najkasneje do 10. ure.

Ponedeljek začnemo z weeklyjem, kakor pravimo rednim tedenskim sestankom, na katerih se preko video klica povežemo še s preostalimi pisarnami (poleg Ljubljane smo tudi v Mariboru, Celju in Novem mestu). Na weeklyju nas direktor razvoja seznani s ključnimi projekti v prihajajočem tednu ter drugimi pomembnimi obvestili, s katerimi moramo biti seznanjeni. Weekly je na sporedu malo pred 10. uro, tako da termin ustreza tudi tistim, ki v pisarno sicer prihajajo kasneje :)

Reševanje izzivov, posveti s sodelavci in “aha” momenti

V 8-ih urah, kolikor traja delovni dan, se razvijalci in razvijalke nato posvetijo svojim nalogam, seveda z ustreznimi odmori za kosilo, kavo ali klepet s sodelavci. Vse je odvisno od tega, kaj ustreza vsakemu posamezniku.

Vsak si dan organizira malo po svoje; Mateja (front-end razvijalka) si ob prihodu na delovno mesto najprej skuha kavo, potem preveri, kje je z delom ostala pretekli dan, nato pa si naredi okviren načrt dela za dan, ki je pred njo. Josip (back-end razvijalec) ob srkanju kave ali čaja najprej preveri, če so v podjetju kakšne novosti, s katerimi mora biti seznanjen. Po hitrem preletu e-mailov in Slacka, se zakoplje v delo do 11:30, ko je na njegovem urniku čas za pavzo. Po uri smeha in sprostitve v bližnjem lokalu se vrne na delovno mesto, kjer do konca oddela svoj 7-urni delovnik. Da, prav ste prebrali - v Agiledropu stremimo k temu, da ima vsak zaposleni zabeleženih 7 ur efektivnega dela, ostalo pa so odmori za kavo, malico ali klepet.

Jasno, fokus je vedno na efektivno opravljenem delu in zadovoljnem naročniku, a to ne pomeni, da se ne znamo sprostiti in zabavati! V tako sproščenem okolju lahko tudi hitreje in bolj učinkovito rešimo naloge, ki nam sicer predstavljajo izziv. Kot pravi Mateja, se pri zahtevnejših nalogah rada posvetuje s sodelavci; do tega običajno pride ravno na odmoru, kjer ob pogovoru z drugimi razvijalci nastajajo najbolj kreativne rešitve.

Enakega mnenja je tudi Josip, ki pravi, da vsakodnevno rutino najraje razbije z občasno pavzo s sodelavci. “Takrat si izmenjujemo pomoč pri različnih nalogah za različne stranke. Velikokrat se zgodi, da takrat doživim "aha" trenutek, ki me pripelje do rešitve problema, s katerim se ubadam že nekaj časa.” Služba je torej lahko tudi družba!

Interna izobraževanja in druženja

Četrtke si 1-krat mesečno razbijemo z monthlyjem (pregledom meseca za nazaj), AgileTalki (interna izobraževanja) in z AgileFoodom ali AgileSportom.

AgileTalk je namenjen internemu izobraževanju. Običajno ga pripravi kdo od razvijalcev, obravnava pa temo, ki ga v tistem trenutku najbolj zanima, morda predstavi kakšen primer dobre prakse ali orodje, ki mu pomaga pri bolj efektivnemu delu. Tematika je raznolika, priprava AgileTalka pa je popolnoma prostovoljna, a bogato finančno nagrajena :)

Četrtke si periodično popestrimo tudi z AgileFood in AgileSport druženji. To pomeni, da se dogodka izmenjujeta na 2 meseca; en mesec si privoščimo dobro hrano (na mizah smo imeli že vse, od indijske do tajske kuhinje, pa seveda čevapčiče in burgerje), prihodnji mesec pa športamo. Ker, saj veste, zdrav duh v zdravem telesu! Športna druženja so v izven delovnega časa in so popolnoma prostovoljna, tako da če komu ni do tega, ga nihče ne gleda postrani.

Vsak 1. četrtek v mesecu pa organiziramo mesečni sestanek - monthly - na katerem v družbi vseh zaposlenih predstavimo in pregledamo, kaj smo v preteklem mesecu počeli, katerih večjih dogodkov smo se udeležili in katere dogodke smo gostili mi. Monthly je tudi odlična priložnost, da pohvalimo vse tiste sodelavce in sodelavke, ki so se v preteklem mesecu še posebej izkazali ali izpeljali projekt nad pričakovanji.

Da bi se dan vlekel v neskončnost? Ne pri nas!

"Včasih se mi zdi, da ima dan premalo ur, sploh kadar imam pred seboj naloge, ki mi predstavljajo izziv! In prav to najbolj obožujem pri svojem delu - raznolikost nalog in izzive", pravi Mateja in Josip se strinja z njo. Kot pravi, mu prav to reševanje izjemno raznovrstnih nalog na straneh naših naročnikov daje zagon za naprej, saj zaradi njih postaneš boljši razvijalec. Da bi se mu dan vlekel? Nikakor!

Dobro vzdušje kot edina vsakodnevna rutina

Na razgiban delovnik, dobro počutje v pisarni in zadovoljstvo zaposlenih gotovo vpliva tudi ravnovesje med delom in prostim časom, saj smo pri nas mnenja, da so popoldnevi namenjeni hobijem, družini in prijateljem. Nadur ne poznamo, če pa slučajno kdaj pride do njih, so tudi dobro plačane. To se gotovo odraža tudi na odličnem ekipnem duhu, ki ti še kako pomaga, če se kakšen dan počutiš brez energije in prave motivacije. A k sreči je to pri nas zelo redko :)

Agiledrop zaposluje! Preveri prosta delovna mesta