Zaposlitveni razgovor: "Znanje in izkušnje niso edino merilo"

Nana Žalik, vodja pisarne Agiledrop
Podjetje

Agiledrop ekipa se neprestano širi in pisarne imamo po vsej Sloveniji - poleg Ljubljane tudi v Mariboru, Celju in Novem mestu. Ekipa trenutno šteje že okroglih 60 zaposlenih, od tega kar 48 razvijalcev ter razvijalk - in še vedno iščemo nove moči. Če se prijaviš na prosto delovno mesto in te povabimo na razgovor, se najprej srečaš z Nano, našo vodjo pisarne, ki opravlja prve zaposlitvene intervjuje. 

A kot izveš v nadaljevanju, jim Nana raje kot razgovori pravi pogovori in dodaja, da pogosto samo znanje in izkušnje niso tisto, kar je odločilno za naslednji korak in morebitno zaposlitev. V pogovoru pa mi je Nana povedala tudi to, na kaj moraš paziti, da bo tvoja prijava čim bolj uspešna!

Nana, če je kandidat za zaposlitev povabljen na razgovor, se najprej sreča s tabo. Kako izgleda zaposlitveni razgovor s tabo?

Zaposlitveni razgovor pri nas poteka v več korakih, prvi je informativni intervju preko video klica. Ta intervju ni toliko tehničen, ampak je bolj splošen; s kandidatom se pogovarjava o dosedanjih izkušnjah, o tem, kaj trenutno počne ... predvsem pa me zanima, če se vidi kot timski človek, saj pri nas dajemo velik poudarek na dobro in usklajeno delovanje ekipe.

Temu niti ne bi rekla zaposlitveni razgovor, ampak bolj pogovor. Želim si, da poteka čim bolj sproščeno, zato tudi vsem predlagam, če se lahko tikamo, saj se mi zdi, da tako dobiš boljši in bolj realen občutek o človeku.

Poleg tega me zanima tudi znanje tujih jezikov, angleški jezik je recimo pri nas ključnega pomena. Seveda pa se pogovorimo tudi o bolj splošnih stvareh, tudi o pričakovanjih, ki jih ima kandidat. Če se kandidat na tem intervjuju dobro odreže, sledi tehnični intervju z Boštjanom, ki je vodja razvoja.

Kje pa je najpogostejši razlog, da kandidati potem niso povabljeni na tehnični razgovor? 

Največkrat je to pomanjkljivo znanje angleškega jezika! Naši naročniki so tujci, zato moraš angleški jezik govoriti tekoče do te mere, da ti komunikacija z naročnikom ne bo povzročala težav in bo pogovor med vama gladko tekel. Če tega ni, je to lahko za nas velik minus, kljub sicer dobrim izkušnjam s programiranjem.

Za nas je velik minus tudi to, da kandidatu ne ustreza delo v ekipi, ker je po naravi bolj individualno usmerjen. S tem seveda ni čisto nič narobe, ampak kot sem že prej omenila - Agiledrop daje velik poudarek na ekipno delo, zato je za nas ekipna naravnanost izjemnega pomena. Tako da ... izkušnje in znanje niso vse :)

Ampak mnogi se na delovno mesto ne prijavijo, ker se bojijo, da imajo premalo izkušenj, ti pa si ravno izpostavila, da izkušnje in znanje niso vse. Kaj zdaj to pomeni v praksi?

Ne govorim o tem, da bi se nekdo pri nas naučil programirat (zato imamo Drupal tečaje), ampak recimo da ima oseba neke osnove, potrebuje pa neko usmeritev na poti. Vsak novo zaposleni razvijalec je pri nas deležen uvajanja in mentorstva, kar odtehta tisto pomanjkanje izkušenj. Se je že zgodilo, da je bil nekdo novinec na svojem področju, z nekim osnovnim znanjem, seveda, a smo ga vseeno zaposlili, ker je kazal interes in zagnanost. 

Ne pravim, da znanje in izkušnje niso pomembne, niso pa vse.

Agiledrop daje velik poudarek mentoriranju novih zaposlenih ter uvajalnim projektom, ki niso časovno omejeni.

Kateri od tvojih zaposlitvenih pogovorov ti je ostal še posebej v mislih? 

To pa je bil intervju s Tjašo J., ki smo jo kasneje tudi zaposlili. Tjaša je bila zelo sproščena in odprta, a še vedno dovolj formalna. Že prvi stik je bil izredno pozitiven in je ponudila dober občutek, potem pa se je super izkazala tudi na tehničnem razgovoru z Boštjanom. Čez dva tedna je tako že imela zaposlitev. 

Saj vem, da so mnogi kandidati živčni in posledično morda tudi manj zgovorni, bolj zadržani, nekateri morda celo delujejo nekoliko bolj vzvišeno, ampak v resnici lahko kljub temu zelo hitro vidiš, če se bo oseba vklopila v ekipo. Kot sem že povedala, v našem timu si želimo imeti osebe, ki so nekonfliktne, dojemljive, sprejemajo napotke in delajo v skladu s celotno ekipo.

Super! Imaš morda nasvet za tiste, ki bi se želeli prijaviti na katerega izmed naših zaposlitvenih oglasov, ampak iz neznanega razloga oklevajo ali jih je strah? 

Kar pogumno in brez zadržkov! Čeprav se ti morda zdi, da nimaš dovolj izkušenj, smo podjetje, ki sprejema novince in smo ti pripravljeni pomagati!

Na kaj pa naj bodo pozorni pri prijavi?

Na spletni strani imamo vprašalnik, ki ga morajo kandidati izpolniti ob prijavi. To so enostavna vprašanja v smislu na kateri projekt si najbolj ponosen, koliko časa se ukvarjaš s programiranjem … Ta predstavitev pa pri nas veliko odtehta: torej kako se prijaviš, kaj zapišeš v prijavo in kakšen CV dodaš ob prijavi. Pravopisne napake tudi niso nezanemarljive! 

Dobra predstavitev vsekakor pomeni veliko možnosti za povabilo na razgovor, zato si vzemi čas, skrbno odgovori na vsa vprašanja in dobro opiši svoje projekte, da bomo lahko že ob branju prijave dobili dober občutek o tebi. Upam, da se kmalu vidimo na video klicu!

Nana, hvala za pogovor!

Tebi pa preostane samo še to, da preveriš prosta delovna mesta in še danes oddaš prijavo!