Agiledrop v letu 2019

Agiledrop team in Celje office for the holiday season
Podjetje

Leta 2019 gotovo ne bomo kmalu pozabili, saj smo obeležili kar nekaj pomembnih dogodkov, zaradi katerih smo se lahko še bolje in popolnoma upravičeno pozicionirali kot eno izmed najbolj hitrorastočih razvojnih podjetij v Sloveniji: poleg tega, da smo povečali število zaposlenih, smo tudi odprli novi pisarni v Celju in Novem mestu, ljubljanska ekipa pa se je preselila v nove in večje prostore. Posegli smo po novih tehnologijah, se udeležili številnih različnih konferenc po vsem svetu ter po svojih najboljših močeh prispevali tudi pri podpori lokalne skupnosti.

Brez zadržkov lahko torej rečemo, da smo še kako pripravljeni na prihajajoče leto oz. kar celo desetletje.

Iz 40 redno zaposlenih na 60 

Graph showing growing number of Agiledrop employees from 2013 to 2019

Decembra smo v Agiledrop ekipo sprejeli 60. zaposlenega in tako ekipo, ki po večini šteje razvijalke in razvijalce (48, če smo natančni), povečali za 20 zaposlenih v primerjavi s preteklim letom. Seveda se tukaj ne bomo ustavili, ampak gremo pogumno naprej!

Večja ekipa pomeni še bolj intenzivno skrb za zadovoljstvo zaposlenih in dobro počutje celotne ekipe. Eden izmed temeljnih pogojev, ki ga obljubljamo vsem zaposlenim, je nestresno delovno okolje, saj je to odločilno za dobro počutje na delovnem mestu. Poleg tega pa se striktno držimo načela, da kot podjetje skrbimo za ravnovesje med delom in prostim časom.

To je tudi eden izmed razlogov, da sta se ljubljanski in mariborski pisarni pridružili še pisarni v Celju in Novem mestu. Ker so zaposleni bližje domu, porabijo manj časa za vožnjo na delo in tako jim ostane več prostega časa za druženje s prijatelji, družino ali popoldanske hobije.

Največja zabeležena rast prihodkov do zdaj

Graph showing Agiledrop's revenue growth from 2013 to 2019

Leto 2019 je bilo pri nas v znamenju rasti prihodkov, ki je bila večja kot kadarkoli do zdaj. Dosegli in presegli smo cilje, ki smo si jih zadali v letu 2018, a zaradi tega ne bomo zaspali na lovorikah; za prihajajoče leto smo si številke zastavili še bolj ambiciozno in potihem vsi upamo, da jih ne bomo samo dosegli, ampak tudi presegli!

Nove pisarne

Collage of snapshots from different Agiledrop offices

Pisarne so bile v iztekajočem se letu posebno poglavje, seveda v dobrem smislu. Že konec leta 2018 smo vedeli, da bo ljubljanska pisarna kmalu postala pretesna za hitrorastočo ekipo odličnih razvijalk in razvijalcev, zato se je ljubljanska ekipa aprila 2019 preselila v nove in večje prostore, kjer je prostih še kar nekaj miz. Prav tako smo razširili mariborsko pisarno in, kot sem že omenil, odprli čisto novi pisarni: v Celju in Novem mestu.

Še zlasti novomeška pisarna ima poseben pomen. Z odprtjem pisarne na tem koncu Slovenije smo ubili praktično dve muhi na en mah: redno zaposlitev so dobili 3 odlični razvijalci, hkrati pa lahko kot podjetje tudi veliko doprinesemo k razvijalski skupnosti v tem delu Slovenije. Sem so všteta predvsem različna predavanja in delavnice na temo odprtokodnih sistemov, kot je recimo tudi Drupal. Prvi tak dogodek smo s pomočjo Šolskega centra Novo mesto novembra že izvedli.  

Ekipna druženja

Collage of snapshots from Agiledrop team activities

Timska naravnanost in ekipni duh sta gotovo dva izmed ključnih stebrov našega podjetja in prepričan sem, da nosita veliko zaslugo za to, da smo, kjer smo. Pri nas prav gotovo velja znan rek, ki pravi: vsi za enega, eden za vse. To se nedvomno odraža na sami kakovosti dela in odnosih na delovnem mestu; velik poudarek dajemo mentoriranju, uvajanju, napredovanju in predvsem aktivni pomoči, če ob delu naletiš na težave, ki jih sam ne znaš rešiti.  Ekipni duh poglabljamo in krepimo na različnih skupnih “Agile” aktivnostih: 

  • Skupna kosila - AgileFood (jedli smo že vse, od burgerjev do indijske hrane)
  • Športna druženja - AgileSport (bowlamo, hodimo na bližnje hribe …)
  • Interna izobraževanja -  AgileTalk (namenjeno nadgradnji znanja razvijalcev)

AgileFood in AgileSport se periodično izmenjujeta na 2 meseca, AgileTalk je na sporedu vsak mesec.
Približno 2-krat na leto se družimo tudi na skupnih teambuildingih.

Poleg tega gostimo tudi različne interne in zunanje dogodke. Eden izmed takih je bil denimo PHP meetup, na katerem so organizatorji gostili tudi našega razvijalca Petra Kokota, ki je eden izmed upraviteljev izdaje PHP v 7.4. Bravo Peter!

Nove tehnologije

Logos of Angular, Drupal and WordPress

S širjenjem ekipe in čedalje večjim številom naročnikov, ki imajo različne potrebe, smo izvajanje naših storitev razširili tudi izven področja Drupala. Če smo bili še do nedavnega znani po tem, da smo se lotili razvoja izključno Drupal projektov, je bilo leta 2019 čas za spremembo ter za delo na drugih tehnologijah, kot sta recimo Angular in vsesplošno priljubljen WordPress.  Za sabo imamo tako že kar nekaj uspešno izvedenih projektov, ki temeljijo izključno na WordPressu, enako velja za Angular. 

Cilj v prihajajočem letu je na tem področju torej jasen: več projektov, ki bodo temeljili na WordPressu in več projektov, ki bodo zahtevali Angular. To posledično tudi pomeni tudi razširitev ekipe WordPress in Angular razvijalcev. 

Podpora lokalni skupnosti razvijalcev

Collage of snapshots from Agiledrop Drupal courses

V preteklem letu smo organizirali več brezplačnih Drupal tečajev, s čimer mislimo nadaljevati tudi v letu 2020, pa ne samo v Ljubljani in Mariboru, temveč tudi po drugih krajih v Sloveniji.

Sami pa se bomo še naprej udeleževali vseh pomembnih Drupal dogodkov in konferenc po svetu, na seznam pa čedalje pogosteje dodajamo tudi WordCampe in druge dogodke, ki temeljijo na odprtokodnih sistemih.

Kam pa zdaj?

Samo naprej! Preteklo leto je neizpodbiten dokaz, da smo na pravi poti in da bomo s polno paro delali tudi v letu 2020, ki bo zato še boljše in bolj uspešno! Poleg širjenja ekipe razvijalcev se nadejamo novih projektnih vodij in vodij razvijalcev za naše pisarne, seveda pa ni izključeno odprtje nove pisarne, še več; eno imamo že v mislih!