Drupal in internet stvari

V kolikor ste zadnja leta vsaj malo na tekočem, ste zagotovo že slišali za izraz Internet of Things ali internet stvari (v nadaljevanju IoT). Če ste se vedno spraševali, kaj IoT pravzaprav je in veste, kaj je Drupal, potem je tale članek pravi za vas. V tem prispevku bomo na kratko pogledali, kaj IoT je in kako se lahko uporabi Drupal, da lahko IoT izkoristi v največji meri. 

 

Kaj je IoT?

IoT je naslednji velik tehnološki preskok v svetu omrežja. Če pogledate zadnjih nekaj let, je rast uporabe mobilnih naprav omogočala stalno masovno povezanost z internetom. To pomaga ljudem, da ostanejo v stiku s svojimi najbližjimi, kot tudi ostanejo na tekočem z novicami iz celega sveta. Kako lahko naredimo korak naprej? Ali bi se morda lahko povezali z našimi gospodinjskimi aparati, kot so hladilnik, klimatska naprava itd.? Enostavno povedano, točno to je tisto, kar IoT poskuša storiti. To ni nekaj, o čemer lahko poslušamo, da nas čaka v prihodnosti. Obstaja namreč že veliko primerov povezanih stvari okoli nas, ki so na voljo potrošnikom. Če želite videti primer, si poglejte Google Nest.

 

Zakaj Drupal?

Vse lepo in prav, ampak kje lahko tukaj pride v poštev Drupal? No, predno poskusimo odgovoriti na to, si na kratko oglejmo nekatere stvari, po katerih je Drupal dobro znan:

  • Odlično upravljanje z vsebinami.
  • Dobra platforma za upravljanje podatkov.
  • Enostavno upravljanje uporabnikov in pravic.


Že vidite, kako bi lahko uporabili Drupal za IoT? Predstavljajte si scenarij, recimo, da želite vzpostaviti varnostni sistem v vašem domu, ki samodejno odpira vrata za določene ljudi. Grobo rečeno, za dosego tega boste potrebovali prostor za shranjevanje obrazov ljudi, kamero za zaznavanje obrazov, logično ploščo/krmilnik, ki bo prepoznal in povezal obraze tistih, ki so shranjeni v bazo podatkov in dal signal, da se vrata odklenejo ali ostanejo zakljenjena. V tem scenariju je Drupal popolnoma primeren za uporabo kot ozadja rešitve (back-end) in za logiko. To je seveda zelo grob primer, aplikacija je veliko bolj zapletena.

 

računalnik

 

"Headless" Drupal

Osredotočati se moramo na Drupalov headless koncept. Sam koncept je bil prvotno namenjen zagotavljanju večje prilagodljivosti za front-end, vendar s tem odpira številne nove možnosti. Ena od teh je sposobnost, da lahko Drupal uporabljate kot back-end za povezane stvari. Drupalov API sistem omogoča veliko vmesnikov, da se brezhibno povežejo z Drupalom in ker so odpravljene omejitve na front-endu, lahko Drupal enostavno deluje kot samostojni back-end strežnik, uporabniška logika, sistem za shranjevanje podatkov itd.

 

Prihodnost

Še vedno je prezgodaj, da bi lahko Drupal v celoti poganjal in implementiral IoT, vendar se ljudje s to zamislijo igrajo že od leta 2015, ko je bila ideja prvič predstavljena na DrupalCon Barcelona. Čeprav je bilo predstavljenih nekaj preprostih primerov ideje, še vedno pa ne obstajajo obstajajo rešitve, da bi lahko Drupal postal popolnoma funkcionalen in uporaben v vsakodnevnih scenarijih.

 

 

Te zanimata Drupal in IoT? Mogoče boš ravno ti tisti, ki bo prvi v naši ekipi povezal Drupal z kavnim avtomatom v naši pisarni. Pridruži se nam!