Drupal srečanje z odličnima predavanjema

Prejšnji teden smo kot člani Drupal Slovenia organizirali meetup oziroma srečanje spletnih razvijalcev. Poleg druženja s spletnimi razvijalci, oblikovalci in ostalimi navdušenci nad spletom, smo postregli z dvema predavanjema. 

David Ličen, Slovenija: “Drupal point of Vue”

Predavanje Drupal point of Vue, ki ga je vodil David Ličen, je bil zelo dober uvod v decoupled način delovanja Drupala, kjer sta spletna aplikacija in strežnik med seboj mnogo bolj ločena - neodvisna. Pri takih aplikacijah velikokrat potrebujemo strežnik s podatkovnimi strukturami, do katerih dostopamo in jih manipuliramo preko naše aplikacije. Pri razdvojenem načinu to počnemo z minimalno komunikacijo izmenjav podatkovnih objektov.

Obiskovalci smo se seznanili z osnovami zelo enostavne, pa vendar zmogljive JavaScript knjižnice Vue.js, ki se uporablja za izdelavo tovrstnih aplikacij. David nam je prav tako predstavil "poizvedbeni jezik" GraphQL, preko katerega lahko izmenjujemo podatke med Drupal ozadjem in našo aplikacijo. Potrebovali smo GraphQL Drupal modul in Apollo knjižnico kot dodatek k Vue.js aplikaciji. Predavatelj nam je za konec predstavil še praktičen primer bloga, kjer je uporabil te tehnologije. 

 

Predavanje je bilo zelo dobro strukturirano in razumljivo tudi za obiskovalce, ki morda takega pristopa prej niso poznali.
- Tim

 

Philipp Melab, Austria: “Drupal, GraphQL and React”, predavanje preko konferenčnega klica

Philipp Melab je predstavil GraphQL. GraphQL je poizvedbeni jezik za API-je in izvajalnik kode za izpolnjevanje teh poizvedb z obstoječimi podatki. Z GraphQL izmenjujemo podatke med aplikacijo in bazo podatkov. Aplikacije, ki uporabljajo GraphQL so hitre in stabilne, saj one nadzirajo podatke, ki jih dobijo in ne strežnik. Za poenostavitev stvari v bistvu pišete "polja" v poizvedbo, ki jo želite pridobiti iz baze podatkov in to je veliko hitreje od običajnega "Drupal načina".

Filip nam je tudi predstavil razliko med REST in GraphQL-om. V RESTU ustvarite svojo lastno REST poizvedbo in je ni mogoče spremeniti prek vmesnika (UI), kar pa je lepota GrapQL-la, kjer lahko v vmesniku vedno spremenite katere podatke potrebujete ali pa morate dodati novo razmerje. GrapghQL je bolj prijazen do front-end razvijalcev, ne obremenjuje pa niti back-end razvijalcev za spreminjanje poizvedbe, ker v GrapghQL lahko to storijo na nivoju vmesnika z Java Script-om. Za GraphQL morate namestiti modul Drupal 8 in ga nato pravilno konfigurirati. 

 

Dejansko smo se veliko naučili na tem srečanju, dobili smo nekaj koristnega znanja, ki bi ga morda lahko uporabljali v našem vsakodnevnem razvoju. 
- Matjaž

 


To je bil naš zadnji dogodek v tem letu, hvala vsem obiskovalcev in hvala Davidu Ličnu in Philuppu Melabu za tako zanimivi predavanji. Se vidimo prihodnje leto!