Kako integrirati Google Analytics v Drupal

Ali ste lastnik Drupal spletnega mesta? Ste tržnik vsebine? Ste digitalni tržnik ali Drupal razvijalec? Če je odgovor na katerokoli od teh vprašanj pritrdilen, potem verjetno veste, kako pomembno je, da lahko sledite statistiki vaših spletnih mest. Eno orodje, ki izstopa na tem področju in najverjetneje premaguje vse ostale v priljubljenosti, ko govorimo o spletni analizi, je Google Analytics.

Kako priljubljen je Google Analytisc lahko ugotovimo že, če pogledamo njegovo uporabo samo na spletnih mestih Drupal. Kot velja za večino Drupalovih razširitev, obstaja tudi modul za integracijo Googla Analytics z Drupalom, imenoval enostavno Google Analytics. Ko preverite poročilo o statistiki uporabe tega modula, boste ugotovili, da Google Analytics uporablja skupaj več kot 400.000 Drupal spletnih strani. 

Kljub temu, da je že sama priljubljenost Googla Analytics v Drupal sferi dovolj trden razlog za uporabo tega orodja za sledenje in statistiko vašega spletnega mesta, pa zagotovo ni edini. To Googlovo orodje je tako veliko, s toliko funkcionalnostmi, da obstajajo tečaji, ki so namenjeni prav učenju uporabe Googla Analytics na spletu.  

Zdaj, ko smo ugotovili nekaj precej trdnih razlogov za uporabo storitve Google Analytics za naše Drupal spletne strani, je morda dobro vedeti, kako nam pomaga modul. Način delovanja orodja je, da vam daje kodo za sledenje, ki jo lahko nastavite na spletno stran, da bi jo spremljali. To dobro deluje, če imate spletno mesto z nekaj stranmi, medtem, ko nastane problem, v kolikor je strani veliko. Tu pride na vrsto modul Google Analytics, saj zahteva le, da prilepite kodo za sledenje na eno mesto in tako omogoča sledenje prav vsaki strani na vašem spletnem mestu - ZMAGA!

Zdaj pa si poglejmo, kako lahko integrirate Google Analytics z Drupalom, specifično za Drupal 8.

 

Ustvarite ali se prijavite v račun Google Analytics

Najprej, če še nimate računa Google Analytics, ga ustvarite.

 

ustvarite račun

 

Vnesite ustrezne podatke. V URL spletnega mesta vnesite URL spletnega mesta, ki ga želite spremljati. Ko končate, se pomaknite navzdol do dna in kliknite modri gumb “Get Tracking ID”. Sprejmite pogoje in storitve, po katerih boste nadaljevali na stran v sliki spodaj, ki vsebuje vaš ID za sledenje.

 

koda za sledenje

 

Namestite in konfigurirajte modul Google Analytics

Zdaj se pomaknite na spletno mesto Drupal 8 in namestite modul Google Analytics. Ko omogočite modul, se pomaknite do Admin -> Configuration -> Google Analytics. Tukaj boste videli vse nastavitve modula in tudi prilepili ID sledenja, ki ste ga dobili pri zadnjem koraku.

 

namestitev

 

Prilepite kodo za sledenje pod oznako spletnega mesta in vse bo pripravljeno, da vašemu spletnemu mestu začnete slediti. Če želite, lahko nastavite tudi druge nastavitve, kot so sledenje določenim domenam, črnim listam itd. 

 

Zaključek 

 

To je to! Morali bi uspešno integrirati Google Analytics s spletno stranjo Drupal, če ste pravilno sledili tem navodilom. Za orodje, ki ponuja toliko funkcionalnosti, je resnično neverjetno, kako enostavno ga je integrirati v Drupal, zahvaljujoč čudoviti skupnosti, ki stoji za njim.