Kdo se lahko pridruži naši ekipi?

Še nisi popolnoma prepričan, če bi poslal prijavo za zaposlitev pri AGILEDROP-u?  Da ti bo lažje, smo se pogovarjali z direktorjem razvoja Boštjanom Kovačem, ki nam je zaupal, kakšno znanje in osebne lastnosti morajo imeti spletni razvijalci, da se lahko pridružijo naši AGILEDROP ekipi. S svojim programom smo pri AGILEDROP-u uspešno usposobili že več kot deset spletnih razvijalcev za delo z Drupalom.

Boštjan, kakšni so predpogoji za spletne razvijalce, da se nam lahko pridružijo?

Predpogoj je vsekakor nekaj znanja o spletnem programiranju. Popolnoma »iz nič« ne gre. Če gre za back-end spletnega razvijalca, je predpogoj znanje PHP-ja, če gre za front-end spletnega razvijalca pa znanje HTML-ja, CSS-ja in JavaScripta.
Torej, o sistemu Drupal na samem začetku praktično ne rabijo vedeti nič?
Če je spletni razvijalec usposobljen za delo z Drupalom, je to vsekakor prednost. Ni pa znanje Drupala predpogoj, da se nam lahko pridruži. V podjetju spletne razvijalce hitro naučimo potrebnih stvari za delo z Drupalom. 

Omenil si, da mora back-end spletni razvijalec znati PHP. Mora znati tudi katere stvari iz front-enda, na primer CSS in HTML?

Načeloma ne potrebuje poglobljenega znanja CSS-a in HTML-ja. Če gre za back-end spletnega razvijalca mora dobro poznati le PHP. So pa zaželeni predvsem »full-stack« spletni razvijalci, ki znajo tako back-end kot front-end.

Koliko let izkušenj je zaželenih s tehnologijami CSS, HTML in PHP, predno se nam spletni razvijalci pridružijo?

Bolj kot leta je pomembno to, koliko so se spletni razvijalci pripravljeni nadalje učiti. Ravno pred kratkim smo zaposlili razvijalca direktno iz srednje šole, ki je pokazal izjemno željo po učenju in je hitro spoznaval in se naučil novih stvari. Pomembno je tudi, da so spletni razvijalci že delali na kakšnem projektu in nam ga lahko tudi pokažejo in s tem dokažejo svoja praktična znanja.  

Kaj pa, če je imel kdo od spletnih razvijalcev z naročnikom sklenjen NDA (»non disclosure agreement«)? Kako potem preverjamo avtentičnost projektov spletnih razvijalcev?

V tem primeru spletni razvijalec z besedami pove, za kaj je šlo pri projektu, kakšne so bile njegove naloge in kaj vse je na tem projektu počel. Po navadi tako ali tako ne govorimo večinoma o projektih, ampak o vlogah, ki so jih opravljali in izzivih, ki so jih spletni razvijalci premagovali. 

Je predpogoj tudi izobrazba oziroma diploma iz kakšnih naravoslovnih fakultet?

Ne, to ni predpogoj. V podjetju imamo pravzaprav osebe različnih izobrazbenih profilov, od kemijskih tehnikov do gradbenika. Važno je, kaj znaš in koliko si pripravljen to znanje še nadgrajevati.

Kaj pa znanje tujih jezikov?

Predpogoj za delo pri AGILEDROP-u je dobro znanje angleškega jezika, saj so spletni razvijalci dnevno ali pa vsaj tedensko v kontaktu z naročniki. Zato mora biti angleščina dobra, tako govorna kot pisna.

Je potrebno znanje le angleškega jezika ali še kakšnega drugega?

Zadostuje samo angleščina. Imeli smo sicer primer švicarskega naročnika, ki je bil navdušen nad tem, da je ena izmed kolegic znala tudi nemško, ampak kot rečeno, le angleščina zadostuje.

Kaj pa na katere osebne lastnosti smo pozorni, ko zaposlujemo? Omenil si že voljo do učenja novih stvari ...

Pomembno je, da je spletni razvijalec ekipni igralec oziroma »teamski« človek, ki je pripravljen pomagati. Prav tako je pomembno, da je spletni razvijalec (samo)discipliniran in odgovoren. Pri nas je namreč tako, da dobiš nalogo in potem nihče ne stoji za teboj in te nadzira. Tako se lahko kasneje izkaže, da se nisi držal nekaterih stvari, ki so bile dogovorjene. Glede na to, da so spletni razvijalci v pogostem stiku z naročniki, je pomembna tudi komunikativnost. Predvsem pri predlogih, zagovarjanju lastnih stališč in časovnih omejitvah. Kar se pa tiče želje po učenju novih stvari, pa je to pri tem poklicu neka osnova, kajti če je nimaš, prej ali slej zaostaneš za konkurenco.

Ali se ti zdi, da je delo rutinsko?

Delo je daleč od rutinskega, je zanimivo in razgibano. Razvijalci se dnevno srečujejo z izzivi in jih rešujejo v sodelovanju s svojimi kolegi. Sicer smo delno fleksibilni glede ure prihoda in odhoda, a stremimo k temu, da delovnik poteka ob normalnih urah. To je od osmih do štirih ali od devetih do petih, ne pa da bi morali delati do enajstih zvečer. Za lažje sodelovanje s kolegi delamo iz pisarne, dopuščamo pa tudi občasno delo od doma, brez navedbe razlogov za to. 

Koliko spletnih razvijalcev smo doslej preko aktivnega mentorstva že izurili?

Več kot dvajset. Uvedli smo namreč tečaje za delo z Drupalom, pravkar smo končali s prvim tovrstnim tečajem in samo na tem tečaju smo izurili 10 oseb. 

Ali lahko spletni razvijalci, ko so enkrat člani naše ekipe, tudi sami posredujejo svoje predloge za izboljšanje delovnih procesov?

Seveda. Za predloge smo vedno odprti, še posebej pa si za njih vzamemo čas na letnih razgovorih. Ko predlog spletni razvijalec poda, se usedemo, razmislimo in sklenemo, ali je to dobro ali ne. Vsekakor ne gre za to, da je zadeva zaprta, pravila določena in se ne da ničesar spremeniti oziroma izboljšati.

Kaj nudite svojim zaposlenim?

V prvi vrsti redno plačilo in delo na zanimivih projektih. Za nas je pomembno, da razvijalci dobro opravljajo svoje delo, zato skrbimo za uravnoteženost dela s njihovim privatnim življenjem, v kolikor pa pride do potrebe za kakšno naduro, je ta vedno vnaprej dogovorjena in tudi plačana. Vsi razvijalci dobijo službeni računalnik MacBook Pro in ostalo strojno in programsko opremo, ob prihodu pa jih čaka tudi dobrodošlica. Skozi leto se trudimo za povezovanje med zaposlenimi, zato se udeležujemo raznih »teambuilding« dogodkov. Ker zagovarjamo karierno rast jim omogočamo obisk konferenc, kjer lahko svoja znanja nadgradijo in širijo obzorja. 

Kje se lahko potencialni drupalovci prijavijo?

Prijavijo se lahko na spletni strani careers.agiledrop.com, kjer imamo objavljene aktualne razpise, zagotavljamo pa, da vsako prijavo zares preberemo in odgovorimo v roku treh dni.