Laravel meetup @ Agiledrop

Laravel meetup @ Agiledrop
Skupnost Laravel

Aktivno udejstvovanje na področju lokalne tehnološke skupnosti je zapisano v naših genih skoraj tako kot navdušenje nad odprtokodno tehnologijo - zato smo včeraj pri Agiledrop gostili prvi Laravel meetup. Obiskalo ga je okoli 60 razvijalcev, ki so imeli možnost poslušati tri odlične predavatelje ter njihove izkušnje ter nasvete iz prakse pri delu v Laravel okolju.

Laravel meetup @ Agiledrop

Rok Jenčič:  Primeri dobre prakse povezovanja Laravela z zunanjimi servisi

Na meetupu smo najprej prisluhnili Roku Jenčiču, razvijalcu s 6-letnimi izkušnjami, ki je na predavanju govoril o Laravel API in izpostavil vse pasti ter dobre prakse njegove uporabe. V svojem govoru se je osredotočil na avtentikacijo ter nadzorom requesta skozi celotni cikel ter to podkrepil z ustreznimi primeri v praksi.

Rok Jencic - Laravel meetup at Agiledrop

Rok je sicer že 4 leta tudi del Agiledrop ekipe, kjer je nepogrešljiv tudi pri uvajalnem projektu za nove zaposlene; pokriva predvsem področje, povezano z Laravelom in Angularjem.

Janez Cergolj: Moje lekcije in triki zadnjih 10 let razvoja z Laravelom

Naslednji talk je imel Janez Cergolj, izkušeni Laravel razvijalec, ki je obiskovalcem predstavil vse trike in lekcije, ki se jih je naučil v zadnjih 10 letih dela z Laravelom. 

Janez Cergolj - Laravel meetup at Agiledrop

Obdelal je veliko tem (Routes, Requests, Macros, Controllers) s katerimi se sreča vsak Laravel razvijalec, predstavil pa je pasti ter kako se jim uspešno izogniti. Dotaknil se je tudi same strukture in organizacije kode ter na koncu predstavil še testiranje kode v Laravel ekosistemu.

Janez Cergolj je sicer specializiran za delo na obstoječih Laravel projektih, pridobil je tudi TOP CERT naziv na platformi People per hour. Več o njem si lahko preberete na spletni strani https://jcergolj.me.uk/ oz. ga najdete na Twitterju pod @jcergolj.

Damjan Cvetko: Laravel Sail + Xdebug + VS Code (lightning talk)

In ker odprtokodna skupnost ne obstaja brez samoiniciativnosti, smo se kot organizatorji izredno razveselili lightning talka. Pripravil ga je Damjan Cvetko, razvojni inženir in sistemski arhitekt več kot 20 leti izkušenj. Pri svojem delu uporablja različne tehnologije in jezike vse od Pascal, C, C#, Java, Kotlin in seveda PHP. Na včerajšnjem lightning talku je na kratko predstavil live debuggiranje s pomočjo XDebuga 3. Po kratki predstavitvi XDebug-a, kako je izgrajen ter katere feature vse zajema, je kasneje še na praktičnem primeru pokazal kako XDebug vključiti v IDE kjer se je omejil na VSCode.

Damjan Cvetko - Laravel meetup at Agiledrop

Po uradnem delu smo seveda nadaljevali tako, kot se spodobi - s pijačo, prigrizki in mreženjem. Da je bilo spoznavanje lažje, je vsak od udeležencev dobil svoj name-tag, v osrednji prostor pa smo pripeljali tudi našo mizo za ročni nogomet in pogovore o kodi, razvoju in tehnologijah nadaljevali tudi v športnem duhu - in prav gotovo smo med obiskovalci še koga navdušili nad ročnim nogometom, ki je naš hišni šport.

After Laravel meetup party Agiledrop

Z gotovostjo lahko rečemo, da se že veselimo vseh nadaljnjih srečanj, ki jih prinaša jesen in nadejamo se druženj z razvijalci in razvijalkami - tako se naša pisarna še dodatno razživi in kdo ve, mogoče je med obiskovalci tudi kakšen bodoči sodelavec ali sodelavka, saj prav zdaj intenzivno zaposlujemo PHP razvijalce!

Networking at Agiledrop Laravel meetup