Agiledrop v letu 2020: nič nas ne ustavi!

Agiledrop teambuilding 2020
Podjetje

Retrospektive preteklega leta ne moremo začeti drugače kot s korono; tako kot drugim, je tudi nam prinesla številne nepričakovane spremembe na različnih nivojih, na katere je bilo potrebno hitro odreagirati in se prilagoditi. Ker Agiledrop sestavlja odlično utečena ekipa, smo se izzivom lažje postavili po robu in leto zaključili zadovoljni. 

V letu 2020 smo navkljub razmeram povečali število zaposlenih - zaposlili smo nove razvijalce, povečali smo tudi prodajno ekipo in v delo vpeljali nove tehnologije. Konference po svetu smo zamenjali z virtualnimi, obiske naročnikov pa prestavili na takoj, ko bo to spet mogoče - enako velja tudi za izvedbo brezplačnih Drupal tečajev ter organizacijo in gostitvijo Meetupov, s katerimi že leta podpiramo lokalno skupnost razvijalcev.

Ne glede na razmere je skrb za zadovoljstvo zaposlenih ostala v prvem planu, čeprav v nekoliko spremenjeni in prilagojeni različici. 

Širjenje ekipe

Konec leta 2020 smo zabeležili 68 zaposlenih, od tega 51 razvijalcev. Glede na razmere rast ni bila eksponentna kot pretekla leta, a naš cilj kljub temu ostaja enak, saj še vedno stremimo k temu, da postanemo vodilno razvojno podjetje na področju odprtokodnih tehnologij ter ohranimo hitro rast, hkrati pa tudi stabilnost in varnost, ki je v takih razmerah ključna za dobro počutje zaposlenih.

Agiledrop zaposleni razvijalci  2020 (graf)

Zaradi povečanja prodajne ekipe smo nekoliko prestrukturirali ljubljanske prostore ter eno izmed sejnih sob spremenili v prodajno pisarno. Prodajni del ekipe je na začetku preteklega leta obiskal nekaj odmevnih dogodkov v tujini, kasneje pa so bili aktivni na različnih virtualnih konferencah.   

50+ (domačih) pisarn

Pisarne v Ljubljani, Mariboru, Celju in Novem mestu so med marcem in majem večinoma samevale in tudi sedaj je tako, saj večina zaposlenih že od oktobra ponovno dela od doma. Skrb za zadovoljstvo zaposlenih pomeni tudi skrb za zdravje, zato smo v podjetju že od samega začetka naredili vse, kar je mogoče, da bi pomagali pri zajezitvi širjenja novega koronavirusa.

Agiledrop 2020 home office collage

Nekateri zaposleni so po 1. valu epidemije ugotovili, da jim bolj ustreza 100 % delo od doma, kar smo jim tudi omogočili. Seveda so deležni enakih ugodnosti kot preostali del ekipe in se redno udeležujejo aktivnosti, ki jih organiziramo v sklopu podjetja, prav tako so vedno dobrodošli, da se ponovno vrnejo v pisarne, če bi ugotovili, da jim to bolj ustreza.

Čeprav smo dobršen del preteklega leta preživeli v domačih pisarnah, smo se striktno držali delovnega časa, tako smo v skladu s kulturo podjetja ohranjali proste popoldneve brez nadur. To je ključnega pomena za ohranjanje ravnovesja med delom in prostim časom, pa čeprav je bila meja med “pisarno” in “domačim okoljem” pogosto zelo zabrisana. 

(Prilagojena) skupna druženja

Povezanost ekipe še nikoli ni bila tako pomembna kot v preteklem letu. Veliko vsakodnevnega druženja smo v celoti preselili na splet, v bolj mirnih časih nam je uspelo izpeljati tudi kar nekaj tradicionalnih Agiledrop dogodkov - skupna kosila (AgileFood ) in športna druženja (AgileSport), poleti smo se tudi družili na tradicionalnem Agiledrop pikniku.

Agiledrop 2020 activities collage

Na skupnih druženjih se spoznavamo v manj formalnih okoliščinah, pomembna so tudi iz tega vidika, da se lahko povežeš tudi s sodelavci iz drugih pisarn in tako resnično začneš delovati kot ena ekipa, ne glede na to, kje se nahajaš: v Ljubljani, Mariboru, Celju ali Novem mestu … ali, v letošnjem primeru, v domači pisarni po različnih koncih Slovenije.

Nove tehnologije

Drupal še vedno ostaja v našem bistvu, a kljub temu nadaljujemo s širitvijo nabora različnih tehnologij; uspešno smo zaključili prvi (a gotovo ne zadnji) Laravel projekt; z mislijo na Angular in React smo zaposlili nekaj Javascript razvijalcev, postali smo tudi Spryker partnerji. 

technologies

Interne rešitve

V preteklem letu smo imeli več časa, da smo se lahko fokusirali na interne rešitve, ki nam olajšajo opravljanje rutinskih nalog. Zdaj vodimo dopuste preko interne aplikacije, enako velja za delo od doma, naši razvijalci pa so poskrbeli še za nekaj učinkovitih rešitev, s katerimi smo dobili zares odlično orodje, ki nam olajša vsakodnevno delo.

V tem kontekstu smo razvili še Slack integracijo za medsebojno nagrajevanje in spodbujanje - AgileKarma, s katero si ob različnih priložnostih delimo “karma” točke: ++ za pomoč pri rešitvi taska, dobro idejo ali samo medsebojno kolegialno pomoč. Tisti, ki v treh mesecih prejmejo največ karma točk, pa so tudi nagrajeni.

Podpora lokalni skupnosti razvijalcev

Ljubljanska pisarna je od vedno gostila različne Meetupe in tako bo ostalo tudi v prihodnje, seveda ko bodo razmere to dopuščale. Januarja smo izpeljali odličen WordPress Meetup, februarja smo v Celju nadaljevali z brezplačnim Drupal tečajem, ki smo ga v Ljubljani ponovili takoj na začetku jeseni. Podpora lokalni skupnosti (bodočih) razvijalcev je za entuziaste nad odprtokodnimi sistemi izrednega pomena!

Agiledrop WordPress Meetup

Samo dalje!

Navkljub letu, ki je bilo daleč od običajnega, naši cilji za prihodnost niso čisto nič manj ambiciozni; razširili bomo ekipo za marketing in prodajo, v svoje vrste sprejeli nove razvijalce in vodje razvoja ter odprli novo fizično pisarno na drugem koncu Slovenije.

Z enako vnemo bomo skrbeli tudi za zadovoljstvo zaposlenih, saj je dobro počutje zaposlenih v teh čudnih časih gotovo še bolj pomembno kot kadarkoli prej.