AgileStretch, bot za boljše počutje zaposlenih

AgileStretch, bot za boljše počutje zaposlenih
Podjetje


Skrb za zadovoljstvo zaposlenih je pri Agiledrop ena izmed prioritet in pomemben del kulture našega podjetja. Poleg tega, da omogočamo nestresno delovno okolje, organiziramo ogromno raznolikih druženj in na splošno skrbimo, da se zaposleni na delovnem mestu počutijo čim bolj udobno, se, kolikor se le da, trudimo skrbeti za zdravje zaposlenih. Poleg zdravih prigrizkov in sadja, ki je v pisarni vedno na voljo, spodbujamo raznolike športne aktivnosti, bodisi znotraj posamezne pisarne ali pa v obliki skupnih športnih druženj.

AgileOFF in AgileSport

Smučanje, bowling, karting, košarka ... zaposlene spodbujamo k različnim (skupnim) aktivnostim.

Ergonomska oprema je nujna, a pomembno je tudi gibanje!

Razvijalci in razvijalke (podobno kot drugi pisarniški poklici) večino službenega časa preživijo sede; delo z računalnikom te hitro posrka vase in mimogrede lahko mine kar nekaj časa, odkar si nazadnje vstal in se pretegnil. Res je, da za vse zaposlene poskrbimo, da sedijo na ergonomskih stolih ter pazimo, da je tudi druga delovna oprema primerno izbrana, ampak - naj bodo stoli še tako udobni, telo za optimalno delovanje potrebuje gibanje in sproščene mišice! 

Če preveč časa sediš pred ekranom, ker si tako zatopljen v delo, lahko hitro postaneš sključen in zaseden, na kar te čez nekaj časa opozori boleč vrat ali pa hrbet. Tega pa seveda nočemo! Kako torej poskrbeti, da bi se med delom gibali več ali pa vsaj poskrbeli za optimalne odmore? No, če vprašaš programerja, je odgovor jasen - z botom, ki te opomni, da je čas, da vstaneš od mize in se pretegneš. 

In ker smo razvojno podjetje, smo takega bota seveda tudi razvili :)

Bot, ki poskrbi, da se gibamo dovolj in pravilno

Poimenovali smo ga AgileStretch in mu dodelili nabor vaj, ki jih prikazuje naključno. Vaje so namenjene raztezanju tistih delov telesa, ki so pri sedenju in delu z računalnikom najbolj obremenjeni: vrat, ramenski obroč, hrbet, zapestja. Da ni nič prepuščeno naključju, smo vaje opremili tudi z video prikazi, kar omogoča lažje in bolj pravilno izvajanje.

AgileStretch bot - video prikaz vaje

In zelo pomembno: za nobeno vajo ni potrebna kondicija, vse se lahko izvajajo sede ali vsaj v bližini mize in primerne so za tiste, ki delajo v pisarni ali od doma. Nabor vaj pa smo popestrili še z naključnimi idejami in predlogi, ki spodbudijo k jemanju kratkih odmorov ali sprostitve - odmika od računalnika. 

AgileStretch bot, naključni opomnik

Ker je Slack naše primarno orodje za komunikacijo, smo tudi AgileStretch bota povezali s Slackom. Ustvarili smo #stretch kanal, kjer se bot oglasi 2-krat dnevno, kot opomnik, da je čas za naslednjo vajo. Na kanalu je zdaj že približno polovica zaposlenih!

Športna druženja bomo seveda še vedno ohranili in prav tako ročni nogomet, ki popestri marsikateri odmor in zanj ne potrebujemo posebnega reminderja. AgileStretch bot pa bo poskrbel, da bomo med delovniki poskrbeli za raztezanje mišic, zaradi katerih bodo bolj prožne tudi misli in bo pisanje kode še lažje steklo!