Drupal srečanje na FERI v Mariboru

predavanje
Podjetje Drupal

Prejšnji teden smo v sodelovanju s ŠS FERI organizirali Drupal srečanje v Mariboru. Agiledrop je, kot član Drupal Slovenija, organiziral dve predavanji in poskrbel, da smo po predavanjih lahko kramljali ob jedači in pijači. 

Vas zanima o čem je tekla beseda naših dveh predavateljev?

 

Boštjan Kovač: “Uvod v Drupal za začetnike”

V predavanju Uvod v Drupal za začetnike je Boštjan Kovač, Drupal veteran in direktor razvoja pri Agiledropu, povzel vse, kar je Drupal bil nekoč in kar je danes. Drupal se je kot vsak tehnološki fenomen začel v sobi študenta, ki je hotel spremeniti svet. Na začetku je bil mišljen kot sistem za postavitev forumov, danes pa ga uporabljajo podjetja in organizacije širom sveta za grajenje digitalnih izkušenj svojih uporabnikov in strank. Je odprtokoden sistem, ki temelji na PHP programskem jeziku in je enostavno dostopen za kogarkoli, ki si želi razvijati kompleksne rešitve na enostaven način.

 

predavanje

 

Mitja Krope: Poenostavimo Drupal projekte z distribucijo 


Mitja Krope, glavni razvijalec TDX produkta in vodja mariborske pisarne, je razložil, da se, ko se odločimo postaviti spletno mesto v Drupalu, odločamo med dvema možnostima: 

  • namestitvijo Drupala od začetka ali
  • namestitvijo Drupal distribucije.

Drupal v svojem jedru nima velikega nabora funkcij. To je sicer načrtno, saj gre za razvijalsko ogrodje, ki ga lahko neomejeno modificiramo in nadgrajujemo. Ampak, kako se izogniti izgubljanju časa s konfiguriranjem in razvojem vedno istih funkcionalnosti na različnih projektih? Alternativa temu je distribucija, a nobena od že obstoječih ni ustrezala našim zahtevam. Zato smo pri Agiledropu razvili svojo. Razvili smo distribucijo, ki nam omogoča, da prihranimo do 100 ur začetnega razvoja pri vsakem projektu, ki se ga lotimo ter premosti vrzel med uporabniško izkušnjo in uredniki. Projekt smo poimenovali Tailored Digital Experiences, ali krajše TDX, objavili pa smo ga kot odprtokoden projekt, ki ga lahko uporablja prav vsak. Glavno jedro TDX distribucije so “paragraphi”, ki nam omogočajo hitro grajenje prednastavljenih komponent in fleksibilnost pri postavitvi kompleksnih tipov strani.


 

Hvala obema za tako zanimivi predavanji, hvala Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko za vabilo in gostoljubnost, ne nazadnje pa tudi vsem obiskovalcem, da ste se dogodka udeležili v tako velikem številu. Čaka naš še en dogodek na FERI in sicer brezplačni Drupal tečaj, v kolikor se ga želite udeležiti, se lahko prijavite tukaj