Drupal za mobilne rešitve

Drupal

Ni dvoma, da je uporaba interneta na mobilnih napravah v zadnjih dveh letih močno narasla. Pravzaprav je število uporabnikov mobilnega interneta prehitelo uporabnike namiznih računalnikov že leta 2016. Zaradi te statistike je nujno, da lastniki spletnih mest in podjetij poskrbijo za mobilne uporabnike, da bi se izognili izgubi potencialnih strank. Upoštevajoč ta trend, se CMS-ji, kot sta Drupal in WordPress, stalno posodabljajo, saj iščejo načine, kako ohraniti prijaznost do mobilnih naprav. V tem prispevku si oglejmo, zakaj je Drupal odličen za mobilne rešitve in zakaj bi morali uporabljati Drupal za potrebe vašega mobilnega telefona.

 

Headless koncept

 

Če ste spremljali novice ali prebrali naš zadnji članek, potem imate verjetno idejo o tem, kaj headless je ali pa ste ta izraz vsaj že slišali. Headless Drupalu omogoča, da je front-end Drupala ločen in neodvisen od back-enda. To pomeni, da se lahko Drupal učinkovito uporablja kot back-end upravljalnik vsebine in baza podatkov, ki služi vsebini za front-end medij po izboru.

Isti koncept lahko uporabite tudi, če želite uporabiti Drupal za mobilno aplikacijo. Ker mobilne naprave prihajajo v različnih oblikah in velikostih, mora biti medij na čelu, ki služi vsebini, namenjeni končnim uporabnikom, zelo prilagodljiv. K sreči je v zadnjih nekaj letih prišlo do različnih načinov oblikovanja spletnega mesta, prijaznega do mobilnih naprav, od katerih so najbolj priljubljene:

  1. Odzivno oblikovanje (responsive design)
  2. RESS: Odzivna oblika + komponente na strani strežnika

Dobra stran Drupala je, da je privzetoDrupal 8 že prilagojen za različne naprave oz velikosti ekrana. Torej, če želite, da se vaše spletno mesto oblikuje samo za mobilne zaslone na najpreprostejši možni način, gremo po korakih uporabe navadnega “starega” Drupala v celoti (front-end in back-end). 

Ampak, kaj storite, če želite ustvariti pravo aplikacijo za mobilne naprave ali drugo tehnologijo, ustvarjeno izključno za telefone, na primer:

  1. Swift ali Objective C za IOS (knjižnice AFNetworking ali ASIHTTPRequest za komunikacijo med IOS in Drupal)
  2. Java za Android (DrupalCloud in XMLRPC za komunikacijo med Androidom in Drupalom)
  3. Ionic, PhoneGap, DrupalGap itd. za hibridne aplikacije (aplikacije, ki delujejo na vseh glavnih mobilnih platformah z isto kodo)

Tu na vrsto pride Drupalov headless koncept. CMS-ji, kot je Drupal, so bili v prvi vrsti namenjeni preprostim načinom upravljanja velikih količin vsebin na spletnih mestih. Drupal to zelo dobro upravlja z uporabo različnih elementov, kot so vsebine, kategorije itd.

Torej, če na celotno stvar pogledamo široko, to izgleda takole:
Drupal deluje kot back-end, ki vsebuje vse logike poslovanja, vsebine, procese, uporabnike, module, funkcionalnosti spletnega mesta itd. Vse to je uporabniku posredovano preko tehnologij front-enda za vsako posamezno platformo tehnološkega hibrida. Te mobilne tehnologije uporabljajo knjižnice za komuniciranje z Drupalom.

 

mobilni telefon

 

Zakaj mobilne aplikacije

Vse lepo in prav, ampak morda se sprašujete, zakaj bi sploh morali iti skozi težave pri izdelavi pravih mobilnih aplikacij. No, za to obstaja več razlogov. Radi bi poudarili naslednje točke iz Drupalove uradne dokumentacije za razvoj aplikacij za mobilne naprave:

  • Možnost prodaje aplikcij v trgovini Google Play ali App Store,
  • oglaševanje v aplikaciji iz mobilnih aplikacijskih omrežij,
  • dostop do kamere naprave za slikanje ali snemanje,
  • dostop do datotečnega sistema naprave za predpomnjenje,
  • dostop do stikov v napravi,
  • dostop do merilnika pospeška, giroskopa, kompasa in zemljevida naprave,
  • izvorna funkcionalnost zemljevida.
     

Zaključek

 

Verjetno trenutno najboljši primer uporabe Drupala za nudenje vsebine svojih mobilnih aplikacij je The Economist Espresso. To je novičarska aplikacija, ki je na voljo za obe različici IOS in Android in odlično prikazuje uporabo Drupal za mobilne aplikacije. Razvila je obliko dela z Drupalom, ki urednikom omogoča objavo novic in člankov s pravilnim oblikovanjem in statusom odobritve.

Mobilnost ni več samo "možnost" ali modna muha! Upoštevajoč naraščajoče število uporabnikov mobilnih naprav, je lokalna aplikacija za mobilne naprave že nujno potrebna. Če vas zanima razvoj back-end aplikacij na Drupalu, s katerimi bodo komunicirale mobilne aplikacije si poglej naše zaposlitvene oglase.