Kratka predstavitev "headless" Drupala

Drupal

Drupal je zelo fleksibilen in zelo agilen CMS, kar je že splošno znano dejstvo. Čeprav je verjetno najbolj prilagodljiv CMS izmed vseh, skupnost ne počiva na lovorikah. Če ste na tekočem s katero koli Drupal novico ali CMS-ji nasploh, ste morda že slišali za izraz “headless”. Čeprav se izraz sliši malenkost nenavadno, pa opredeljuje nekaj res enkratnega. Torej, poglejmo si, kaj headless Drupal je in kaj je tako zanimivega glede njega.

 

Razlika med headless in "normalnim" Drupalom

 

Ko zaženete privzeto namestitev Drupal, vas najprej pozdravi privzeta tema. Vmesnik (front-end) je  pod nadzorom Drupala samega. To pomeni, da so tema, kot tudi vsa vsebina, mediji, slike itd., ki jih shranite, vsi prikazani preko Drupala.

Namen headless koncepta je ločiti front-end, to je način prikaza Drupal spletnega mesta, od back-enda, to sta logika in baza. Headless Drupal je način uporabe Drupala kot storitve, pri kateri upravljanje vsebine in logiko spletnega mesta zagotavlja Drupal, prednji del pa se izvaja z izbiro JavaScript frameworka. Kar to v bistvu pomeni je, da so vse storitve in vsebine upravljane z Drupalom, medtem ko je osrednja uporabniška izkušnja ali način prikaza spletnega mesta v brskalniku, nadzorovana preko JavaScript frameworka, kot je React.js ali Backbone.js. To se doseže preko Drupalovega RESTful API-ja. Tukaj je odlična predstavitev headless Drupala v vizualnem formatu iz Pantheona.

 

headless Drupal

 

 

Kako težko je naložiti headless Drupal

 

Če si v Drupalu 7 želel headless Drupal, si moral namestiti dodatne module, kot sta Services ali RestWS.

Z Drupalom 8 pa so bile storitve RESTful-a uvedene že v jedro. Drupal za svoje spletne storitve uporablja JSON, enega od najbolj razširjenih API formatov. Za vgradnjo headless Drupala je zato poznavanje JSON-a in njegovega delovanja vsekakor potrebno. Potrebno je vedeti tudi, kako Drupal uporablja tudi RESTful spletne storitve. Generalno gledano, vgradnje headless Drupala se lahko loti vsak, ki je vsaj malo seznanjen z razvojem Drupala. 

 

Zakaj headless Drupal

 

Za to je več razlogov, nekateri izmed njih so:

  1. Da je spletno mesto lažje preoblikovati. Če bo v prihodnosti potrebno preoblikovati spletno mesto, ne bo potrebno skozi težavno preoblikovanje back-enda in ponovno nastavljanje konfiguracije izpisa. Odkar logiko spletnega mesta in upravljanje z vsebinami upravlja Drupal, bi vizualno preoblikovanje spletnega mesta zahtevalo samo tangreriranje s front-endom. 
  2. Front-end ekipa se lahko popolnoma posveti izgledu spletnega mesta, back-end ekipa pa backend arhitekturi spletnega mesta.
  3. Pomaga pospešiti spletno mesto. JavaScript framework, kot je na primer React.js, so znani po svoji hitrosti in enostavnosti uporabe. Uporaba takega frameworka za zagotavljanje vsebine uporabniku odpravlja veliko omejitev Drupalovega lastnega front-enda. Ker morajo ti frameworki posredovati API klice iz Drupala v HTML, celotna spletna stran postane hitrejša, saj se morajo držati zapletene logike, ki jo je določil Drupal in se lahko osredotoči le na dostavo vsebine.
  4. Spletne strani, ki uporabljajo headless Drupal, so veliko bolj prijazne mobilnim napravam od tistih, ki uporabljajo Drupalov izvorni front-end. Za spletno mesto je postalo skoraj nujno, da se odziva na ogromen porast mobilnih naprav. Zahvaljujoč headless Drupalu je to zelo enostavno.
     

 

Zaključek

 

Headless Drupal (headless spletna mesta, pravzaprav), je na spisku kadar koli se razpravlja o prihodnosti spleta. Če so CMS-ji poenostavili upravljanje vsebine spletnih mest, ta koncept naredi korak naprej s poenostavitvijo tudi front-enda. Headless Drupal omogoča ustvarjanje spletnih mest, ki so veliko hitrejša, odzivnejša in sposobna zagotavljati bogato uporabniško izkušnjo.

 
V našemu podjetju sledimo trendom in smo pripravljeni na izzive prihodnosti. Če bi tudi vi radi razvijali spletne rešitve za globalna znana podjetja, nas kontaktirajte.