Kako preseliti WordPress na Drupal

Kako preseliti WordPress na Drupal image

Objavil/-a Ana

02. nov. 2018

WordPress je za zdaj najbolj razširjena blogerska platforma na trgu. Je zelo vsestranski in enostaven za uporabo, vendar še zdaleč ni popoln za vse. Poznamo vrsto primerov, kjer bi bil Drupal boljša izbira za določeno rešitev. Obstajajo tudi primeri, ko mora uporabnik svojo spletno stran WordPress preseliti na Drupal. Čeprav ta proces ni najbolj enostaven zaradi razlik v načinu delovanja obeh CMS-jev, je način za začetek tega procesa in preselitve večine vsebine na Drupal zelo preprost. V tem prispevku si oglejmo, kako je mogoče to doseči.

Izvozi WordPress XML

Najprej moramo izvoziti vsebino na naši spletni strani WordPress. WordPress to naredi prek datoteke XML. To storite tako, da se prijavite na spletno mesto WordPress kot skrbnik in se pomaknite do tools -> export.

Nato izberite, kar želite izvoziti. Najlažje je izbrati celotno vsebino.

Zdaj kliknite “Download” izvozno datoteko, da prenesete datoteko XML.Pred nadaljevanjem naslednjega koraka preverite, ali ste prenesli datoteko XML. To lahko storite s pomočjo  brezplačnega spletnega orodja za preverjanje XML.

To je vse, kar se tiče WordPress prenosa.

Drupal moduli za prenos

V Drupalu 8 je migracijski modul že vključen v jedro. Medtem ko jedrni modul lahko izvaja migracijo vsebin iz ene verzije Drupala na drugo, ne da bi potrebovali dodatne prispevane module, migracija iz WordPressa zahteva uporabo dodatnih modulov:

Upoštevajte, da je več teh modulov še vedno v alfa fazi za Drupal 8, vendar pri testiranju nismo našli nobenih hroščev.

Preselitev na Drupal

Sedaj lahko končno začnemo s selitvijo vsebine na Drupal. Pomaknite se na admin -> structure -> migrations.

Sedaj kliknite na “+ Add import from WordPress”.

Nato dodajte datoteko XML, ki ste jo izvozili iz svojega spletnega mesta WordPress in kliknite “Next”.

Pojavilo se bo vprašanje, ali želite ustvariti nove račune za avtorje iz objav WordPressa, ali dodeliti vse objave obstoječemu računu Drupal. Zaradi preprostosti smo izbrali dodelitev vseh objav obstoječemu računu.

Nato boste imeli možnost, da uvozite oznake in kategorije WordPress kot oznake v Drupalu.

Zdaj pridemo do glavnega dela, možnosti uvoza vsebine. Tukaj lahko izberete, katere vrste vsebin naj se prenesejo kot objave z WordPress-a. Priporočamo, da objave prenesete kot članke in strani kot osnovne strani.

Po tem izbirajte med različnimi možnostmi, ki so vam predstavljene, medtem ko klikate “Next”.

Ko končate z vsemi koraki, kliknite “Finish” in prikazali boste glavno stran za prenose.

Različne vrste vsebin so tukaj ločene in se lahko izvedejo tako, kot želite. Kliknite gumb “Execute” poleg vsakega, da izvedete določen prenos.

Ponovno kliknite “Execute”, da pričnete s selitvijo. Ko je  ta končana, se samodejno vrne na isto stran kot zgoraj. Kliknite povezavo “Migrations” na vrhu, da se vrnete na stran s povzetki prenosov.

Skupina, na kateri smo izvedli prenos, prikazuje število obdelanih vsebin, medtem ko se za komentarje, ki jih še nismo izvedli, prikazujejo nepredelane vsebine.

To je to, čestitamo! Uspešno ste preselili svojo spletno stran WordPress na Drupal. Če se želite naučiti še več, se prijavite na naš brezplačen Drupal tečaj.