Katera znanja so priporočljiva pred pridružitvijo Drupalu?

Ali ste se odločili, da boste postali Drupal razvijalec? Čestitke! To je odlična odločitev. Kot junior Drupal razvijalec se boste soočali z nekaterimi izzivi. A ne skrbite; vsak Drupal razvijalec je šel skozi to. Toda kakšne veščine potrebujete za pridružitev skupnosti Drupal? Ali obstajajo posebna orodja, s katerimi je dobro biti seznanjen? Res je, obstaja določena vrsta znanja, ki ga je dobro osvojiti, predno začnete razvijati v Drupalu. Oglejte si seznam pomembnih znanj, konceptov in orodij, za katere menimo, da jih je prednost poznati, predno postanete Junior Drupal razvijaci. 

 

1. PHP jezik

Za vsakega Drupal razvijalca je pomembno, da se predhodno sreča s programskim jezikom PHP zaradi enega preprostega razloga: Drupal je napisan v njem. Zakaj se je Drupalov ustanovitelj odločil prav za PHP? Ker je to programski jezik, ki je izredno prilagodljiv in enostaven za učenje, tudi če imate različna predhodna znanja. 
 

2. Drugi sistemi za upravljanje vsebine

Obstajajo prednosti poznavanja drugih sistemov za upravljanje vsebine. Poznavanje samih struktur in funkcij drugih CMS-jev vam pri Drupalu lahko pomaga. Veliko CMS-jev ima podobne koncepte, zato je koristno razumevanje, kako se lahko različni pristopi uporabljajo pri enakih problemih. 

 

3. “Packet managers”

Za namestitev in upravljanje Drupala je pomembno uporabljanje “Packet managers-ev”. Vendar pa je dobro vedeti, kako le-ti delujejo. Ne glede na to, ali namestite Sass ali Bootstrap z Node-om, ali Drupal s Composerjem, je dobro natančno vedeti, kaj počnete. Packet managers-i vam lahko pomagajo pri nameščanju, nadgradnji ali celo odstranjevanju programske opreme, zato so zelo koristni.

 

4. Nadzor nad različicami (Git)

Če želite začeti razvijati v Drupalu, imejte nekaj izkušenj z nadzorom različic. Ta del je zelo pomemben, ker ohranja projekt organiziran. Projekte je z njimi mogoče enostavno upravljati in vzdrževati z nadzorom nad različicami, zato se nadzor pogosto uporablja tudi v podjetjih, tako da so naročnikovi projekti vedno pod kontrolo. Najbolj uporabljena programska oprema za nadzor različic pri Drupal projektih je Git, ki omogoča učinkovito sodelovanje ekip.

office

 

5. Twig templating

Za razvijalce je priporočljivo, da imajo nekaj znanja o načelih templatinga, saj se z njimi lahko naučijo novih konceptov. Vsi imajo podobne sintakse, zato se načela lahko uporabljajo za vsak jezik, ki ga uporabljate. Pomembno je, da Drupal razvijalec razume načela Twiga, saj je glavni templating motor za Drupal 8.

 

6. Vmesniška orodja ukazne vrstice, kot je Drush

Na začetku vam ni treba obvladati ukazne vrstice (CLI), vendar je dobro biti z njo seznanjen v tolikšni meri, da lahko z njo upravljate. S tem lahko prihranite čas, ko se ukvarjate s ponavljajočimi se nalogami, zaradi česar ste učinkovitejši. Naloge, ki zahtevajo več klikov od vas, so lahko hitrejše v ukazni vrstici. V Drupalu boste uporabljali Composer, Drush in Drupal console.

 

7. CSS predprocesorji, kot je Sass

Res je, da CSS ni priljubljen pri back-end razvijalcih, saj je povezan z izvedbo razvoja vmesnika. Kakorkoli, še vedno je dobro za Drupal razvijalca, da ve, kako ga uporabljati, saj je samo vprašanje časa, kdaj se bo srečal z njim. Predprocesorji CSS imajo spremenljivke in funkcije - nekaj, s čimer razvijalci radi delajo.

 

8. Iskanje napak in hroščev v kodi

S pravilnim odpravljanjem napak lahko prihranite veliko časa. Vedno se ne morete zanašati na sporočila o napakah, zato je pomembno, da veste, kako najti napako preko XDebug-a ali Devel-a (Drupal modul), ki izsledita vašo napako, namesto da bi preverjali vsako vrstico kode posebej.

 

9. Skupnost

Ena stvar, ki jo ob priključitvi Drupalu hitro spoznate je Drupalova skupnost, kjer si vsi medsebojno pomagamo. Vsakdo prispeva nazaj k skupnosti. Na kakšen način, vprašate? Če najdete težavo, jo poskusite odpraviti in ta popravek delite z drugimi ali pa prijavite težavo skupnosti, kjer vam lahko pomagajo drugi razvijalci. Edino tako lahko Drupal postane vedno boljši in večji.

 

Za novega Drupal razvijalca je široko znanje o tehnologijah sigurno prednost. Ampak v tehničnem prostoru se vsak dan pojavi vsaj eno novo orodje, framework ali jezik. V vseh teh ne moreš biti specialist. Pomembno je, da postaneš strokovnjak za eno. To je tisto, kar smo storili v našem podjetju, vsi znajo delati z drugimi CMS-ji, drugimi jeziki in uporabljati druga orodja. Toda Drupal, to je tisto, kar znamo najbolje. Bi se tudi ti rad naučil delati z Drupalom? Pridruži se nam.