Mentorstvo - kaj to pomeni?

Ali poznaš tisti občutek, ko se bliža tvoja nova služba, pa ne veš točno, kako vse skupaj poteka, kako se boš odrezal in ali ga boš kje pihnil mimo? Vsi smo šli že kdaj čez to, zato smo se pri AGILEDROP-u odločili za drugačen pristop k delu, ki vse razbremeni nepotrebnega stresa in novega člana ekipe pelje do čimvečje samostojnosti. Odločili smo se za mentorstvo.

Kaj je mentorstvo

Gre za način dela, kjer izkušen član A-teama pomaga novemu članu pri njegovem razvoju in napredku, na poti do njegove samostojnosti pa mu pomaga z napotki in nasveti. Namen mentorstva je pomagati novim članom A-teama pri vsakodnevnih nalogah, jim svetovati, kako se nalog lotiti, preverjati njihovo delo ter jih usmerjati pri delu v okvirih Drupal standardov in najboljših praks, ki se uporabljajo pri razvoju.

Zakaj smo se odločili za mentorstvo

Prenos znanja

Najboljši način učenja je preko osebe, ki je bila nekoč na enakem mestu, kot si trenutno sam. Ta oseba sama ve, kako poteka proces učenja dela, ve, kaj je njej delalo največ težav in na kaj mora biti pozorna, v tem času pa je z znanjem tako napredovala, da bi bil greh ga ne deliti naprej. 

Primeri iz prakse

Pri razvoju je pomembno, da razmišljamo in delujemo na način, ki nam delo olajša. Teh pristopov ali “zvijač” je kar nekaj, veseli pa smo, ko novi člani ekipe s svojim znanjem in entuziazmom najdejo kakšen nov trik in ga delijo z nami. 

Kvaliteta odnosov

Skozi mentorstvo se krepi socialna mreža novega razvijalca, spozna kulturo podjetja, naš način dela in se integrira v samo ekipo. V našem podjetju nam veliko pomeni klima na delovnem mestu, da smo in delujemo kot ekipa, da imamo kolegialne odnose in si med seboj pomagamo. 

mentorstvo

 

Kako izgleda mentorstvo v praksi

Mentorja dobi prav vsak nov član A-teama. Ko se pridružiš naši ekipi, te najprej čaka uvajalni projekt, to je interni projekt, skozi katerega predstavimo svoj način dela in standarde, ki se uporabljajo pri razvoju. Čas, ki ga boš porabil na tem projektu, je odvisen od tvojega predznanja in hitrosti učenja, mentor pa vsakodnevno sledi tvojemu delu in napredku. Po koncu tega projekta pa se mentorstvo ne konča. Razvijalec je pod mentorstvom praktično ves čas, dokler ne postane res samostojni razvijalec. To lahko traja tudi več mesecev, v tem času pa ni nikoli prepuščen samemu sebi, ampak ima vedno na voljo nekoga, na katerega se lahko obrne. Seveda pa se bo tudi kasneje vedno našla kdaj taka naloga, kjer bo tudi izkušen razvijalec potreboval kakšen nasvet mentorja ali ostalih kolegov. 

Kdo lahko postane mentor

Mentor je lahko član ekipe, ki je skozi čas pokazal samoinciativo, da se nauči čim več, je nabral veliko izkušenj in dokazal svoje znanje, ki ga lahko preda novim članom ekipe. Seveda tudi občutek za predajanje znanja ne sme biti neznanka. Naziv mentor podelimo članom ekipe kot potrdilo o doseženem znanju in usposobljenosti za delo v Drupalu.  

 

 

Si želiš tudi ti postati član naše uspešne ekipe in se naučiti razvijati v platformi Drupal? Ne oklevaj, prijavi se na enega izmed razpisov na delovno mesto.