Pregled leta 2023

Agiledrop družinski piknik - skupinska fotografija 2023
Podjetje

Leta 2023 je tudi Agiledrop začutil splošno manj naklonjeno gospodarsko situacijo po svetu. Povečana potreba po digitalizaciji in spletnem razvoju, ki je bila v času pandemije v porastu je v preteklem letu upadla. Kot posledico tega smo pri naročnikih začutili, da pri delu iščejo in potrebujejo več prilagajanja. Naš agilni pristop k delu in projektom nam je omogočil, da smo jim lahko vse to zagotovili na način, ki so ga potrebovali.

Tako naša dolgoletna partnerstva ostajajo še naprej močna, kar se je odrazilo tudi v obiskih, ki so jih naši razvijalci opravili v pisarnah strank in obratno: v preteklem letu se je kar 5 ekip naročnikov zvrstilo v eni izmed naših pisarn, naši razvijalci pa so se na delovne obiske v tujino odpravili kar 6-krat!

Tehnološke konference ponovno v živo

Eden izmed glavnih vrhuncev leta 2023 je bil nedvomno povratek tehnoloških konferenc v živo, kot smo jih poznali v času pred pandemijo. Obiskali smo jih kar 14, največ takih, ki so neposredno povezane z Drupalom, nekaj je bilo tudi takih, ki obravnavajo druge tehnologije, kot je recimo Laravel ali druge odprtokodne tehnologije, kot so MoodleMoot v Barceloni in SymfonyCon v Bruslju. Izpustili nismo niti dogodkov, ki so usmerjeni v razvijalce, recimo WeAreDevelopers v Berlinu.

Od 14 obiskanih konferenc smo jih sponzorirali kar 7, od tega 5 Drupal konferenc, Laravel konferenco in LaravelLive UK ter konferenco o oblikovanju uporabniške izkušnje UXDX EMEA, ki je potekala v Dublinu. Naš razvojni direktor Boštjan Kovač je na DrupalCon Europe 2023 podal prvo predavanje o pomembnosti uvajanja naslednje generacije Drupal inženirjev v imenu Agiledropa, kar je v skupnosti sprožilo veliko zanimanja in razprav. Ker je sponzorstvo eden izmed načinov podpore skupnosti, bomo s tem nadaljevali tudi v letošnjem letu.

Veliko dogodkov za zaposlene

Enako pestro je bilo tudi naše interno dogajanje. Za zaposlene smo organizirali več kot 21 različnih dogodkov, v sklopu tega smo nadaljevali tudi s konceptom AgileOFF druženj, ki smo jih testno uvedli že leta 2022. V preteklem letu smo tudi vsaki pisarni dodelili sredstva, ki jih lahko v posameznem četrtletju porabi za druženja po lastni volji in presoji. Glede AgileTalkov nismo bili tako dosledni in pridni, zato smo si letos zadali cilj, da popravimo statistiko.

Smo pa zato organizirali in sponzorirali prvi Laravel Meetup, ki je potekal v ljubljanski pisarni in je bil izjemno dobro obiskan; gostili smo več kot 60 Laravel navdušencev, ki so prisluhnili 3 različnim govorom! Tradicionalno smo se udeležili tudi JobFaira na Fakulteti za računalništvo, ki smo ga, tako kot prejšnja leta, tudi finančno podprli.

Collage of Agiledrop activities in 2023

Razvoj in dodelava internih aplikacij

Preteklo leto smo izkoristili tudi kot priložnost, da v ospredje postavimo razvoj in dodelavo naših internih aplikacij, s katerimi smo želeli izboljšati celostno izkušnjo zaposlenih. Tako smo končno razvili in lansirali Agiledrop intranet, ki poenostavlja organizacijo dogodkov, igra ključno vlogo pri spremenjenem konceptu AgileKarma točk in zaposlenim omogoča sodelovanje v izzivih, ki spodbujajo zdravo življenje. Agiledrop intranet je hkrati tudi referenčna točka za celotno dogajanje v podjetju, na njem lahko zaposleni s samo nekaj kliki pridejo do vseh dokumentov, ki jih potrebujejo pri delu, do tedenskih in mesečnih pregledov delovanja podjetja ter drugih novic, ki se navezujejo na proces dela.

Poleg intraneta smo predstavili tudi številna druga orodja in spremembe, kot so nova strežniška infrastruktura in več aplikacij umetne inteligence. Prenovili smo tudi interno aplikacijo, s katero spremljamo prijave na prosta delovna mesta. Prvotno je bila razvita na Drupalu 7, pri prenovi smo uporabili headless aplikacijo za zaposlovanje, ki temelji na Laravelu.

V preteklem letu smo tudi razširili naše projekte in delovanje na področju Laravela in Symfonyja. V sklopu sodelovanja z Univerzo v Ljubljani smo uporabili odprtokodni sistem za upravljanje z učnim gradivom Moodle, v katerega se bomo letos še bolj vključili z lastnimi temami in vtičniki. A ne glede na vse, še vedno ostajamo zvesti Drupalu!

Ob vsem tem ne smem pozabiti omeniti, da smo septembra praznovali 10. obletnico ustanovitve podjetja. Rojstni dan smo obeležili na družinskem pikniku, kjer seveda ni manjkala odlična torta v ta namen!

Group photo from Agiledrop's 2023 Christmas dinner party

Hvala in pogumno naprej

Vsakemu članu Agiledrop ekipe se želim zahvaliti za njihov neprecenljiv prispevek in predanost podjetju, tudi v bolj zahtevnih in negotovih obdobjih.

Naši glavni cilji za leto 2024 ostajajo zavezani zagotavljanju kakovosti našim naročnikom ter vzdrževati in izpopolnjevati nabor naših obstoječih internih orodij. Nadaljevali bomo tudi z aktivnim sodelovanjem v odprtokodnih skupnostih Drupala in Laravela.

Visoko na lestvici prioritet ostaja tudi zadovoljstvo zaposlenih in zanj bomo še naprej skrbeli na različne načine: z internimi dogodki, zabavnimi izzivi, ohranjanjem ravnovesja med delom in prostim časom ter s skupnimi aktivnostmi, ki nas bodo še bolj povezale v ekipo nepremagljivih.