Odprtokodni sistemi za odprte podatke (open data)

Agiledrop Ljubljana office
Posel

Februarja 2021 je Agiledrop postal del pomembnega konzorcija, ki je bil ustanovljen z namenom prenove in razvoja novega evropskega podatkovnega portala. Projektni konzorcij in 6-letni razvoj bodo vodili pri Capgemini Invent, blagovni znamki Capgemini skupine, ki velja za eno izmed vodilnih IT podjetij na svetu; izpostave imajo po vsem svetu, v Evropi so peti največji.

Odprti podatki

Cilj omenjenega projekta je vzpostavitev nove storitve, portala Data.Europa.EU. Ta bo združil dva obstoječa evropska podatkovna portala, s čimer bo dostop do odprtih podatkov še bolj pregleden in enostaven; pri Agiledropu bomo ves trud in obstoječe znanje izkoristili za to, da izrabimo potencial odprtokodnih sistemov za največjo korist uporabe odprtih podatkov. 

Ker smo dolgoletni navdušenci nad odprtokodnimi sistemi, nam je tako pomemben projekt v veliko čast, našim razvijalcem in razvijalkam prinaša tudi veliko zanimivih izzivov, saj gre za izjemno zanimivo in redko karierno priložnost.

O projektu 

Portal Data.Europa.EU bo povezoval obstoječi Portal odprtih podatkov in Evropski podatkovni portal v enotno komponento podatkov in podobno kot njegova predhodnika, bo zasnovan na treh ključnih stebrih:

  • Nudil bo dostop do javnih podatkovnih virov preko zgolj ene vstopne točke, torej portala, ki bo nudil več kot 1 milijon podatkovnih nizov za 36 držav, 6 evropskih institucij in 79 drugih evropskih organov in agencij.
  • Omogočal bo podporo EU institucijam in državam članicam EU, ki te podatke potrebujejo. 
  • Posredno in neposredno bo nudil dokaze o socioekonomskih prednostih ponovne uporabe javnih podatkovnih virov.

Glavni cilj in namen portala Data.Europa.EU je izkoristiti tristebrni pristop za podporo pri ustvarjanju in izboljšanju procesov, izdelkov in storitev, ki uporabljajo javne podatkovne vire za ustvarjanje ekonomskih, družbenih, političnih in okoljskih vplivov. Osnovno izhodišče je, da bolj kot je ta vpliv dokumentiran in razumljen, bolj se bosta povečala tako dostop kot sprejem odprtih podatkov.

Vse to je seveda zgolj kratek povzetek izjemno zanimivega projekta, ki bo nas in naše razvijalce spremljal naslednjih nekaj let.

Odprtokodni sistemi za največjo korist uporabe odprtih podatkov

Pri Agiledropu nismo nič manj kot počaščeni, da nas je Capgemini Invent povabil k pridružitvi v ta konzorcij, kjer smo dobili priložnost, da se izkažemo na tako pomembnem projektu, kot so odprti podatki. Glede na to, da že več kot desetletje delujemo na področju odprtokodnih sistemov, smo dobro seznanjeni s tem, kako pomembne so prosto dostopne informacije in prav zaradi tega smo še posebej navdušeni, da lahko tako aktivno sodelujemo pri Open Data movement, še dodaja Marko Bahor, izvršni direktor Agiledropa.


Pri Agiledrop se uvrščamo v eno izmed vodilnih hitrorastočih razvojnih podjetij v Sloveniji. Aktivno podpiramo lokalno skupnost razvijalcev, ko je možno, tudi z organizacijo brezplačnih Drupal tečajev, kjer se mladi entuziasti učijo osnov razvoja in se spoznavajo z odprtokodnimi sistemi. 

Eden izmed naših glavnih ciljev je približati delovna mesta mladim razvijalcem in razvijalkam, zato so naše pisarne v vseh večjih mestih po Sloveniji (Ljubljana, Maribor, Celje, Novo mesto), čeprav zdaj deloma večinoma od doma. Naš uvajalni program za nove zaposlene je dobro razdelan in ponosni smo na mentorstvo, ki ga omogočamo novo pridruženim razvijalcem. 

Kot ključni faktor za uspeh Agiledropa štejemo tudi močna kultura podjetja, ki neprestano spodbuja povezanost ekipe, medsebojno pomoč in deljenje znanja. S tem se krepi ekipni duh ter omogoča rast posameznika. Prisegamo na nestresno delovno okolje ter ravnovesje med delom in prostim časom - nadur ni, če pa so, so dodatno plačane. In ja - zaposlujemo!

Si želiš delati na zanimivih projektih za globalne naročnike? Potem se pridruži Agiledrop ekipi! Trenutno iščemo back-end razvijalce, prijaviš se lahko tukaj.