Redna zaposlitev ali s.p.?

Redna zaposlitev ali s. p. za razvijalce
Podjetje

Biti sam svoj šef je prav gotovo nekaj, o čemer sanja večina mladih razvijalcev in razvijalk.

Zjutraj vstaneš, kadar ti paše, z delom pričneš, ko ti ustreza in če te ravno ne preganjajo roki, tudi zaključiš, ko imaš za tisti dan vsega dovolj. To seveda ni nujno po točno odmerjenih osmih urah, lahko je že prej, sploh na lep in sončen dan. Nad sabo nimaš zoprnega šefa, ki bdi nad vsako tvojo potezo, in na splošno tvoje življenje poteka zelo mirno in brez stresa, s katerim se srečujejo tisti, ki so redno zaposleni. Je tako?

Vse to je super krasno, dokler ne pride do zapletov. Potem se zgodi, da ti kdo izmed naročnikov pozabi plačati račun, ki je bil planiran za pokritje prispevkov. Lahko tudi zboliš za krajši čas ali pa se nepričakovano poškoduješ in pred tabo je (daljša) bolniška. 

To je sicer najbolj črn scenarij, vendar realno možen. Večina freelancerjev verjetno živi nekje v zlati sredini, kjer se izmenjujejo obdobja večje količine dela z obdobjem, ko je povpraševanja in projektov manj. Temu primerno je treba tudi smiselno razporediti prihodek ter poskrbeti za “zlato rezervo”, v kateri je fino predvideti tudi nekaj denarja za dopust (pa nadgradnjo opreme, mogoče tudi licence itd.)

Redna zaposlitev za razvijalce in razvijalke

Freelancerstvo še nikoli ni bilo tako enostavno, a hkrati tudi težko!

Prav gotovo je, da freelancerstvo še nikoli ni bilo tako lahko dosegljivo in uresničljivo; danes je na voljo skoraj da nepregledno število spletnih portalov in platform, ki povezujejo naročnike in izvajalce po vsem svetu. Vzporedno s tem pa narašča tudi konkurenca med ponudniki storitev, tako da je lahko na začetku pridobivanje prvih strank - in priporočil za naprej - trd oreh, zlasti če si mlad in neizkušen.

Biti sam svoj šef velikokrat tudi pomeni biti sam za vse

Marsikdo na koncu ugotovi, da biti sam svoj šef pogosto pomeni tudi biti odličen prodajalec in pogajalec ter občasni računovodja, z dobro mero samoorganizacije in samoiniciativnosti. Sproščen urnik se lahko ob obilici dela hitro zavleče v pozne večerne ure in delo ob koncu tedna, redni letni dopust pa se prelaga in prelaga … Kmalu se lahko zgodi, da se klasični 40-urni delovnik za delodajalca obrne v 80 ur na teden zase, saj moraš hkrati skrbeti za različne vidike poslovanja.

Mnogi freelancerji se namreč pogosto znajdejo v zagati: komu prepustiti delo ob daljši odsotnosti? Saj veste, spletna stran naročnika preneha delovati v najmanj primernih trenutkih.

Redna zaposlitev ima svoje prednosti

Redna zaposlitev rešuje kar nekaj težav, s katerimi se običajno srečujejo freelancerji: dohodek je reden, v primeru bolezni ti pripada bolniška, potem je tukaj še plačan dopust, ki je za marsikoga z s.p.-jem popolnoma nepoznan koncept sprostitve. Poleg tega imaš ob sebi vedno ekipo sodelavcev, ki uskoči namesto tebe, ko se ti zgodi kaj nepredvidljivega.

Je pa tako, da se v zameno za vse te prednosti, pri delodajalcu obvežeš, da boš 5 dni na teden po 8 ur na dan preživel pri njem. 

Mnogi se tega ustrašijo, saj v praksi to pomeni kar tretjino dneva oz. še več, če temu prištejemo še vožnjo na in z dela. Če je okolje za delo neprijetno, če so zahteve nadrejenih nerazumne in nerealne, se pogosto zgodi, da se nezadovoljstvo iz službe prenese tudi v prosti popoldanski čas in načenja odnose z bližnjimi. To pa seveda slabo vpliva na kvaliteto življenja.

Prav zaradi tega se v Agiledropu nenehno trudimo, da je zadovoljstvo zaposlenih vedno na prvem mestu! Naši razvijalci in razvijalke so gonilna sila podjetja, zato si želimo, da se na delovnem mestu počutijo udobno.

  • Stremimo k 7 uram efektivnega dela na dan. Eno uro si porazdelimo med čas za kosilo in sproščen klepet s sodelavci.
  • Nič nimamo proti občasnemu delu od doma!
  • Seveda ti ponujamo možnost fleksibilnega delovnega časa.
  • Odnosi med sodelavci so odlični in sproščeni, saj je ena izmed naših glavnih zavez sproščeno in ne-stresno delovno okolje, v katerem se vsi počutimo dobro.
  • Šefi so super in radi pohvalijo, ko delo opraviš dobro ali nad pričakovanji :)
  • Ob sebi imaš vedno krasno ekipo sodelavcev, ki ti pomaga, če pri delu naletiš na težave. Tisti, ki so manj izkušeni, so še posebej navdušeni nad našim sistemom uvajanja in mentoriranja.

Prav verjetno smo tudi v bližini tvojega doma, saj imamo pisarne v Ljubljani, Mariboru, Celju in Novem mestu. Ker se naša ekipa nenehno širi, zaposlujemo različne profile razvijalcev. Najbolje, da preveriš prosta delovna mesta in prijavo oddaš še danes!