Več dela od doma za še več zadovoljstva zaposlenih

Agiledrop delo od doma - za še več zadovoljstva zaposlenih
Podjetje

Nova realnost prav gotovo za marsikatero podjetje in zaposlenega ni lahka, saj je prinesla številne nove izzive, ki pogosto niso najbolj enostavni. Še težje je, ker nimamo izkušenj iz prakse, saj se ne moremo zgledovati po podobnem primeru iz preteklosti, temveč se moramo praktično dnevno prilagajati novim situacijam, ki jim pogosto kar ni videti konca.

Nova realnost, nova pravila

Marca je tudi Agiledrop, podobno kot številna druga podjetja pri nas in po svetu, dobesedno čez noč pisarne v pisarni menjali za domače pisarne.

Delo od doma kot tako za nas sicer ni bil prevelik logistični zalogaj; domači smo z videoklici in on-line sestanki, saj so naši naročniki locirani po vsem svetu, poleg tega pa na dnevni bazi usklajujemo delo 4 pisarn po vsej Sloveniji. Nenazadnje pa je bilo občasno delo od doma že tako ena izmed ugodnosti, ki smo jo ves čas omogočali našim zaposlenim.

Dejstvo pa je tudi, da nekaterim delo od doma odgovarja bolj, drugim manj. Razlogi za to so pri vsakem posamezniku različni; od varčevanja na času, ki ga porabijo za pot v službo in nazaj do produktivnosti, ki je pri nekaterih večja doma, pri drugih spet v pisarni. 

Edi, Agiledrop razvijalec, dela od doma

Nekateri zaposleni pravijo, da so bili v času 100 % dela od doma bistveno bolj učinkoviti in produktivni.

Kako to vemo? Ker zadovoljstvo zaposlenih redno spremljamo preko orodja Officevibe. Ta zaposlenim na mesečni ravni pošilja anonimizirane ankete, v katerih se povprašuje po splošnem počutju v pisarni, odnosu z nadrejenimi ... Spremlja pa tudi druge metrike, po katerih se lahko hitro vidi, kakšen je splošen vibe v pisarni.

Anketa o zadovoljstvu pred večinsko vrnitvijo v pisarne

Ko smo imeli določen datum vrnitve v pisarne, smo med zaposlenimi seveda izvedli tudi anonimizirano anketo, v kateri smo preverjali njihove občutke ob ponovni spremembi rutine - vrnitvi v pisarno.

Čeprav se je večina zaposlenih veselila vrnitve, druženja s sodelavci, skupna kosila in obvezne jutranje kavice v dobri družbi, so med anonimnimi odgovori izstopali tudi taki, ki so v vmesnem času ugotovili, da jim delo od doma bistveno bolj odgovarja kot delo v pisarni.

Ker Agiledrop postavlja zadovoljstvo zaposlenih na prvo mesto, seveda nismo mogli ravnodušno mimo odzivov, ki so nam jih zaposleni posredovali v anketi. 

Do začetka korona situacije smo imeli že nekaj zaposlenih, ki so bili 100 % remote, vendar je bila to prej izjema kot pravilo, npr: recimo super razvijalec z oddaljene lokacije, a nobene izmed naših pisarn v bližini. Zdaj pa smo to možnost ponudili vsem zaposlenim, ki jim tak način dela odgovarja ter tistim, ki se bodo naši ekipi komaj pridružili. Seveda ob določenih pogojih, ki so odvisni od nivoja znanja in izkušenj posameznika.

Če bi se situacija zaposlenega vmes spremenila, če bi delali na projektu, kjer bi potrebovali pomoč ali bi se dela od doma naveličali, so vedno dobrodošli nazaj, saj jih bodo v pisarni vedno čakale proste mize :) Prav tako imajo vedno rezervirano mesto na naših športnih in kulinaričnih druženjih ter teambuildingu, pikniku in božični večerji.

Iz ankete smo tudi razbrali, da je med zaposlenimi dobršen del takih, ki bi jim ustrezala kombinacija dela od doma in v pisarni, tako da smo povečali tudi število dni na mesec, ko je možno občasno delo od doma. Zdaj imajo razvijalci in razvijalke - no, pa tudi drugi zaposleni, seveda - možnost koristiti 5 dni dela od doma na mesec brez dodatnih pojasnil. Večina se je odločila, da si bo na tak način skrajšala ali presekala delovni teden v pisarni, saj 5 dni na mesec znese v povprečju 1-krat tedensko delo od doma.

Končni rezultat?

Še bolj zadovoljni zaposleni, kar je nenazadnje naš temeljni cilj: ustvariti (še bolj) prijetno in nestresno delovno okolje ter ponuditi še več ravnovesja med delom in prostim časom, pri čemer več občasnega dela od doma ali možnost 100 % dela od doma nedvomno bistveno pripomoreta!

Si želiš postati del Agiledrop ekipe? Zaposlimo PHP razvijalce! Tukaj si preberi več o delovnem mestu in se čim prej prijavi.